Лідер партії "Фронт змін" Арсеній ЯЦЕНЮК вважає, що рішення Конституційного Суду щодо формування коаліції створює умови для проведення дострокових виборів до Верховної Ради.

Таку думку А.ЯЦЕНЮК висловив напередодні у ефірі телеканалу "Україна".

"Це рішення не дало жодної легітимізації чинної коаліції. В Україні треба змінити виборчу систему, за якою повинні голосувати за депутата, а не за партію. Гарант Конституції повинен бути гарантом, а не просто табличкою "Президент України", і він зобов’язаний виконувати Конституцію і бути взірцем цього виконання. У Президента з`явилися повні конституційні права для припинення повноважень цього парламенту. Якщо зараз провести нові вибори, начебто, це погано. Але з іншого боку – це п’ять років стабільності", - сказав А.ЯЦЕНЮК.

Відео дня

На його думку, визначальними у цьому стануть перші шість місяців діяльності коаліційної більшості.

"Це термін очікувань, він закінчується. Якщо ці очікуванні не виправдані, рейтинг у Президента і у провладної коаліції падає. Якщо рейтинг починає падати, що відбувається з "тушками", які знаходяться у коаліції? Вони почнуть тікати з тієї коаліції. Це вулиця з двостороннім рухом, і тому і новий Президент, і нова влада стане на граблі, і тому вони будуть думати, яким чином втримати цю коаліцію", - пояснив він.

"ЯНУКОВИЧ відповідно до даного рішення Конституційного Суду фактично отримав право, а точніше, обов’язок розпустити цей парламент. Це рішення не встановило ніякого факту, що уряд і коаліція, яка сформована цим парламентом, є легітимними", - заявив А.ЯЦЕНЮК.

Як повідомляв УНІАН, Конституційний Суд України 8 квітня оприлюднив рішення щодо легітимності чинної коаліції, яким підтвердив право окремих народних депутатів, зокрема тих, які не перебувають у складі фракцій, що ініціювали створення парламентської коаліції, входити до складу коаліції.