ВРВерховна Рада України просить Генеральну прокуратуру негайно дати правову оцінку фактам перешкоджання роботі Конституційного Суду з боку управління державної охорони.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття відповідної постанови «Про заяву ВР про небезпеку узурпації влади Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ» проголосували 255 народних депутатів з 258, зареєстрованих у сесійній залі.

У постанові зазначається, що 23 травня в своєму зверненні до народу Президент України Віктор ЮЩЕНКО назвав неконституційним рішення КС стосовно порядку призначення на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції. Тим самим вважають депутати, В.ЮЩЕНКО фактично перебрав на себе функції Конституційного Суду.

Відео дня

Окрім того, перевищуючи свої конституційні зобов’язання Президент публічно дав доручення Генпрокуратурі оцінити ситуацію, яка склалась в КС, в той час як така функція ГПУ не передбачена Конституцією.

Крім того, зазначається в постанові, 24 травня управління державної охорони, що підпорядковується Президенту, заблокувало приміщення КС.

Парламент нагадує, що такі дії кваліфікуються кримінальним кодексом як злочин. «ВР вважає вчинення Президентом України дій конкретним проявам узурпації влади і попереджає про його безпосередню відповідальність за подальший розвиток подій», - зазначається в постанові.

Крім того, наголошується, що за такої ситуації парламент висловлює сумнів щодо доцільності ведення будь-яких переговорів між Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ і прем’єр-міністром Віктором ЯНУКОВИЧЕМ до припинення главою держави дій, які виходять за межі Конституції.

Парламент також розцінює кроки Президента як втручання в діяльність судової гілки влади з метою неможливості прийняття рішення щодо конституційності його указу від 26 квітня. ВР звернулась також до всіх посадових осіб державної влади з вимогою неухильно дотримуватися положень статті 60 Конституції України, згідно з якою ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

Постанова буде направлена до парламентів та урядів країн, з якими встановлені дипаломатичні візносини та міжпарламентським інститутам з метою інформування про ситуації в Україні. Пропонується також заслухати у ВР начальника управління державної охорони щодо забезпечення дотримання прав людини та чинного законодавства.