Політику повернення до реприватизації новий уряд повторювати не буде. Таким чином аналітик інвестиційної компанії «Синком» Андрій ПЕТРУК прокоментував агентству УНІАН перспективи, що очікують Україну після призначення нового прем`єра і формування уряду.

«Швидше за все, політику повернення до реприватизації зразка 2005 року новий, сформований на основі «оранжевих» фракцій, уряд повторювати не буде», - вважає А.ПЕТРУК.

За його словами, задекларовані в коаліційній угоді заходи щодо розвитку фондового ринку України повинні мати сприятливу дію в разі їх реалізації. Але в той же час він зазначив, що учасники фондового ринку чекають здійснення реальних кроків за рішенням заявлених завдань.

Відео дня

«Сьогодні одне з основних питань, що впливають на котирування акцій українських компаній – невизначеність із ціною на газ у другому півріччі. Можливе чергове підвищення вартості газу в першу чергу позначиться на підприємствах хімічної галузі, потім на металургах і в останню чергу торкнеться енергетики», - сказав А.ПЕТРУК.

Як зазначив аналітик, не дивлячись на те, що вартість природного газу є істотною компонентою в собівартості виробленої енергогенеруючими компаніями енергії, в енергетиків є досить можливостей для компенсації негативних наслідків від підвищення вартості газу.

«Окрім можливості підвищення тарифів на електроенергію, енергетичні компанії України мають хорошу нагоду для експорту електроенергії до Європи. Курс України – на інтеграцію з європейською енергосистемою. Це може відбутися вже в 2009 році», - вважає аналітик.

У той же час А.ПЕТРУК зазначив, що зараз на українському фондовому ринку створилося затишшя, яке, швидше за все, продовжиться до вересня.

Довідка УНІАН. 22 червня ц.р. фракції ВР «Наша Україна», БЮТ і СПУ підписали Угоду про створення Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України V скликання. Угода, зокрема, передбачає низку заходів щодо розвитку фондового ринку.

У 2005 році, будучи прем`єр-міністром Ю.ТИМОШЕНКО також стверджувала, що реприватизації в Україні не буде, а буде лише доплата за незаконно придбані стратегічні об`єкти. В той же час, саме уряд Ю.ТИМОШЕНКО минулого року повернув у держвласність ВАТ "Криворіжсталь", як об`єкт, придбаний Консорціумом ІМС із порушенням законодавства. Потім меткомбінат був придбаний компанією Мittal Steel у шість разів дорожче - за 24,2 млрд. грн., ніж на конкурсі, що проводився в 2004 році.

Також минулого року представники влади неодноразово заявляли про формування списків підприємств - першочергових претендентів на реприватизацію, що дозволяло потенційним інвесторам говорити про негативний інвестклімат у країні.