м

Як передає кореспондент УНІАН, про це прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив сьогодні, відкриваючи засідання уряду.

“Наші російські сусіди застосували проти України ще один вид агресії, який є газовою агресією”, - зазначив прем`єр.

Він нагадав, що Росія прийняла рішення про підвищення ціни на газ для України до майже 500 доларів за тисячу кубометрів. 

Відео дня

Читайте такожУкраїна готується до можливого відключення Росією газу

“Це рівень ціни, який є найвищим на теренах Європи. І це є не економічна, а політична ціна. Росії не вдалося захопити Україну через військову агресію, зараз реалізується план тиску і захоплення України через газово-економічну агресію”, - підкреслив глава уряду.

Як повідомляв УНІАН, російська компанія ”Газпром” оголосила про підвищення ціни на газ для України з 1 квітня до 385,5 долара із 268,5 долара за тисячу кубометрів. Холдинг скасував надану в грудні знижку через невиконання українською стороною зобов`язань із погашення боргу за газ, який зараз становить 1,7 млрд доларів, і відсутність 100-процентної оплати поточних поставок. Після скасування й другої знижки, що надавалася в рамках угоди щодо Чорноморського флоту, ціна газу зросте ще на 100 доларів - до 485,5 долара за тисячу кубометрів. 

Федеральний закон, за яким припинили свою дію деякі російсько-українські угоди, що стосуються перебування Чорноморського флоту РФ на території України, президент Росії Володимир Путін підписав 2 квітня.