Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що українці захищатимуть свою землю, а Російська Федерація теж зазнає втрат, якщо її війська перетнуть кордон України та підуть війною проти українців.

Про це глава держави сказав в інтерв'ю The Washington Post.

"Зараз ми маємо багато російськомовних українців, які підтримують Україну - навіть ті, які мають позитивні настрої до Росії після окупації Криму і Донбасу. Я знаю, що усі збираються захищати нашу країну. Окрім армії, усі без виключення українці будуть боротися для захисту своєї землі", – наголосив Зеленський.

"Якщо ми будемо захищати себе проти однієї з найпотужніших армій у світі, тоді це буде війна. І якщо це буде війна, це буде дуже потужна війна, і усі зазнають втрат. Сотні тисяч життів буде втрачено. Україна постраждає, Росія постраждає. Європейські країни, суміжні з Україною, постраждають. І ті країни, які знаходяться віддалено, зіткнуться з міграційною кризою. Для нас найбільш важлива справа - це збереження нашої території", – наголосив президент.

Читайте такожЗеленський: спроба Росії окупувати Харків стане початком широкомасштабної війниРизик вторгнення Росії в Україну: що відомо

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2021 року агентство Bloomberg опублікувало статтю, де йшлося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. Зазначалося, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані переміщенням російських військ у бік кордону України.

17 грудня МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ і США про "гарантії безпеки" і проект Угоди про заходи щодо забезпечення безпеки Росії та держав-членів НАТО. Зокрема, Росія запропонувала НАТО відмовитися від прийняття України в Альянс, а також "від будь-якої військової діяльності на території України", пропонувала США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни в НАТО.

У Брюсселі 12 січня 2022 року відбулося засідання Ради НАТО-Росія, на якому обговорювалися питання безпеки в Європі.

Після засідання країни-члени НАТО закликали РФ негайно зменшити напругу біля України та утриматися від агресивного розміщення військ, а також закликали вивести війська з України, зокрема, з Криму.

Країни-члени НАТО підтвердили політику "відкритих дверей" щодо прийняття нових членів та заявили, що не відмовляться від розміщення військ на східних рубежах Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: