Україна повинна скористатися залученням уваги Росії до ситуації в Казахстані / фото УНІАН

Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що Україна повинна скористатися залученням уваги Росії до ситуації в Казахстані.

Про це він заявив у коментарі УНІАН.

"Я думаю, що тут ми можемо говорити про те, що скільки тоталітаризм не триває, все одно наступає момент, коли люди розуміють, що це не той спосіб існування, який їх влаштовує. Йдеться не лише про Україну, Грузію, Молдову. Минулого року ми побачили, що відбувалося у Білорусі, раніше були процеси в Киргизстані. Тобто там, де тоталітарний режим намагається скувати людей, він має успіх на певний період часу, але не назавжди.

Відео дня

Зараз ми маємо в Казахстані ту ж ситуацію, коли, з одного боку нібито країна, яка може дати своїм людям нормальне існування, тому що є на чому заробляти і з чого жити, але, з іншого боку, оцей пострадянський тоталітаризм доводить до того, що навіть коли є що розподілити між громадянами, такого в тій системі не відбувається. Люди протестують, люди обурюються", - заначив Огризко.

Він нагадав, що Казахстан – це частина пострадянського простору, де діє тоталітарний режим.

"Тому нічого дивного в цьому немає. Так буде всюди, хіба що окрім Росії, де усім надягли намордники, і вони змушені мовчати", - додав дипломат.

На думку Огризка, "не має значення, що є причиною початку протестів (за повідомленнями ЗМІ, люди вийшли протестувати проти високих цін на скраплений газ - УНІАН). Якщо згадаємо нашу ситуацію – у нас почалося з того, що побили дітей на Майдані. В Білорусі – через те, що Лукашенко нахабно спотворив результати виборів. Тут – ціни на скраплений газ".

Читайте такожКардинальних потрясінь у Казахстані не буде, а залишки клану Назарбаєва відійдуть від влади-політолог

"Люди відчувають несправедливість, і ця несправедливість виводить їх зі стану рівноваги, і вони не згодні це більше терпіти. Але чи переросте це в політичні вимоги? Цілком. Бо, бачите, попри те, що президент Казахстану наразі вжив дуже серйозних заходів - звільнив уряд, увів надзвичайний стан - протести продовжуються, і зовсім не факт, що вони швидко згаснуть", - сказав він.

На думку дипломата, Росія може скористатися ситуацією і почати висувати владі Казахстану якісь неадекватні вимоги.

"Але для України це той момент, що увага Москви буде до певної міри зосереджена в інший бік, бо для них втрата Казахстану стане проблемою, від якої вони не оговтаються. До речі, зараз з Білоруссю проблеми виникають в них, хоча вона фактично вже анексована, але, попри це, там є люди, які бачать іншу перспективу. Я думаю, що таку само перспективу бачать і казахи. Просто до часу вони тримали це в собі", - сказав Огризко.

За його словами, українська влада має думати, "як скористатися цією ситуацією, щоб Росія хоча б трішечки відчепилася від нас, щонайменше на сході".

Щодо того, як має офіційно має реагувати МЗС, то, за його словами, вже був коментар для громадян України, яким МЗС рекомендувало не відвідувати Казахстан, особливо ті регіони, де введено надзвичайний стан.

"А політичну оцінку, безумовно, потрібно буде дати. Чи сьогодні, чи завтра, чи через два дні – це вже інший момент. Але ми повинні закликати казахстанську владу дотримуватися прав людини, дати право населенню вільно висловлювати свої думки, право на протест і демонстрації, адже це право записано в конституціях усіх країн світу. І, безумовно, ми повинні дати сигнал громадянському суспільству Казахстану про те, що ми – на боці тих, хто бореться за свої права, за права людини, за свободу преси", - підсумував Огризко.

Протести в Казахстані

Як повідомляв УНІАН, у Казахстані з 2 січня відбуваються акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Пізніше громадяни почали вимагати відставки президента, уряду, запровадження демократичних змін.

Під час акцій правоохоронці застосовують силу до протестувальників, затримано сотні людей.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов’язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

У столиці країни Нур-Султані, місті Алмати, Алматинській та Мангистауській областях з 5 по 19 січня запроваджено надзвичайний стан.

У місцевих Telegram-каналах повідомляється, що протестувальники захопили резиденцію президента та інші адміністративні будівлі.

Вас також можуть зацікавити новини: