Кулеба нагадав, що у пункті пропуску "Нові Яриловичі" сталася кризова ситуація з пропуском хасидів / фото ДПСУ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба доручив дипломатам мінімізувати будь-які непорозуміння щодо недопуску в Україну хасидів, які перебувають на території Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав у Києві під час спільної онлайн-конференції з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Республіки Болгарія Єкатериною Захарієвою.

Кулеба наголосив, що законодавство України мають поважати всі, незалежно від громадянства, віросповідання, приналежності до тієї чи іншої культурної течії.

Відео дня

“Дійсно, була створена кризова ситуація, але не на всьому українсько-білоруському кордоні, я хочу наголосити, а лише у пункті пропуску “Нові Яриловичі”. Коли ми подивилися на всю карту наших пунктів пропуску з Білоруссю, то в жодному іншому пункті такої кризової ситуації не було, більше того, деякі іноземні громадяни прибували на кордон, бачили, що не можуть в’їхати в Україну, розверталися і їхали назад. Усе було спокійно і цивілізовано”, - наголосив Кулеба.

Міністр додав, що це питання вчора було обговорено з білоруською стороною.

“Ми довели чітко ту позицію, яку я щойно озвучив. Наостанок, з Ізраїлем ми теж на зв’язку, і я по всіх дипломатичних каналах дав доручення працювати для того, щоб мінімізувати будь-які непорозуміння з цього питання”, - сказав він.

Читайте такожХасиди вирушили в інші області України, щоб перейти кордон на святкування в Умань (відео)

Хасиди на кордоні: що було до цього

  • Влітку МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для недопущення масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • 18 серпня уряди України та Ізраїлю у спільній заяві закликали хасидів через загрозливу епідемічну ситуацію утриматися від відвідування Умані, яку вони відвідують щороку з нагоди іудейського нового року – Рош га-Шана.
  • 27 серпня Кабмін встановив заборону на в’їзд іноземців з 00:00 29 серпня до 00:00 28 вересня.
  • 15 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив уряду домовитися з Україною про надання зеленого коридору для євреїв-хасидів, які не можуть з Білорусі потрапити в Умань.
  • 16 вересня в Офісі президента України закликали владу Білорусі не поширювати неправдиві обнадійливі заяви для хасидів, які можуть створити у них відчуття, що кордон України може бути відкритий для іноземців.
  • В Офісі президента наголосили, що кожна держава під час пандемії повинна проводити прозору і відповідальну політику, спрямовану на зупинення поширення COVID-19, та утриматися від провокування негативних варіантів розвитку епідемічної ситуації у сусідніх країнах.
  • 16 вересня Кабінет міністрів України схвалив рішення про закриття пункту пропуску “Нові Яриловичі” на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області.
  • За інформацією ДПСУ, станом на ранок 17 вересня на напрямку пункту пропуску “Нові Яриловичі” залишалися більш як 1 тис. хасидів, які пройшли процедури прикордонного контролю на вихід з Білорусі та перебувають біля лінії державного кордону України, який все ж таки планують перетнути попри обмеження.
  • У 2019 році на святкування 5780-го іудейського Нового року (Рош га-Шана) в Умань прибули понад 30 тис. паломників. Цього року святкування починається ввечері в п'ятницю, 18 вересня, і завершується ввечері в неділю, 20 вересня.