Посол Російської Федерації в Боснії і Герцеговині Ігор Калабухов пригрозив цій країні правом Москви реагувати на її наміри стати членом НАТО. "На прикладі України ми показали, чого ми очікуємо. Якщо буде загроза, ми будемо реагувати", - заявив Калабухов в ефірі боснійського телеканалу. Після цього голова Президії Боснії і Герцеговини Желько Комшич наголосив, що "повідомлення російського посла про те, що реакція Росії послідує, наведення прикладу України, проти якої Росія здійснює агресію, є однозначним, але водночас неприйнятним для Боснії і Герцеговини".

Всі чули, як президент Франції Емануель Макрон сказав, що боєприпасів у Франції вистачить на 2-3 дні активних бойових дій

Проте єдине, що можна зробити в такій ситуації – доєднатись до антиросійської коаліції.

Відео дня

Від аналогічних погроз наразі не застрахований ніхто. Але передусім варто переживати країнам, які були частиною колишнього Радянського союзу. Ми не беремо маріонеткові режими на кшталт того ж Казахстану. Звичайно, не беремо Білорусь, яка вже під Росією. Я маю на увазі, наприклад, країни Балтії. Вони знають, що вони наступні.

Що стосується інших країн, на мій погляд, більша частина Західної Європи розуміє, що самотужки вони не здатні зараз протистояти РФ. Всі чули, як президент Франції Емануель Макрон сказав, що боєприпасів у Франції вистачить на 2-3 дні активних бойових дій.

Нагадаю, коли у 1949 році створювали НАТО, то його створювали в поствоєнних умовах. Тобто у той час, коли вся Європа була зруйнована. Люди були готові об’єднатися, щоб протистояти загрозам заради того, щоб не повторилася така ж ситуація. Саме тоді країни НАТО узгоджували п’яту статтю Статуту НАТО про колективну оборону, розуміючи, що вони - в руїнах і готові ризикувати, разом відбиваючи напад одного противника.

Адже ми всі маємо розуміти, що Росією зараз фактично одноосібно керує людина, яка знаходиться у неадекватному стані

Минуло багато часу і ці країни стали заможними. Вони не ведуть бойових дій, якщо не брати якісь експедиційні дії десь в Африці чи Афганістані. На їх територіях все гарно. Тому зараз вони не готові ризикувати – їм є, що втрачати. А руїн вже давно немає - все відбудовано і все класно. Тож зараз ми спостерігаємо цю ситуацію невпевненості й обережності, яку вони виявляють щодо підтримки України, зокрема щодо заклику закрити нам небо. Адже зараз їм є, що втрачати. НАТО вже не працює так, як воно декларативно працювало, починаючи з 1949 року й до 70-80-х років, коли остаточно закінчилась відбудова Західної Європи.

Проте до погроз з боку Російської Федерації необхідно ставитися дуже серйозно. Адже ми всі маємо розуміти, що Росією зараз фактично одноосібно керує людина, яка знаходиться у неадекватному стані через прийом ліків - знеболювальних та тих, які борються з онкологією. Це по-перше. По-друге, ця онкологічна хвороба впливає на рішення і на світогляд цієї людини. По-третє, система, яка вибудована в Кремлі, виключає донесення якоїсь альтернативної думки. Тому той світогляд і те світосприйняття, яке панує у кремлівського лідера не може бути оскаржене. І немає кому оскаржувати. І останнє – приймання тих ліків та хвороба дають побічні ознаки деменції, що ми й спостерігаємо останні більш ніж рік в його публічних заявах.

Анатолій Баронін, директор аналітичної групи Da Vinci