Посли G7 привітали прийняття закону 5068 \ фото minfin.com.ua

Посли країн "Великої сімки" (США, Великобританія, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) заявляють про готовність відправити в Україну міжнародних експертів з метою підтримки перезавантаження Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про це повідомляється в офіційному Twitter-акаунті головування Британії у "Групі підтримки" послів G7 в Україні.

"Посли G7 привітали прийняття закону 5068, який закладає основи для всебічної реформи Вищої ради правосуддя (ВРП). Посли привітали український уряд, парламентарів та громадянське суспільство, які зробили це можливим", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

"Посли підкреслили готовність членів G7 підтримати перезавантаження ВРП, в тому числі шляхом надання високоякісних міжнародних експертів. Ми продовжуємо допомагати Україні здійснювати судову реформу, яка покращує якість правосуддя для всіх українців", - наголосили у "Великій сімці".

Читайте такожРада розблокувала підписання закону про відновлення роботи ВККС

Судова реформа в Україні: деталі

Сьогодні, 14 липня, Верховна Рада України підтримала створення Етичної ради та Служби інспекторів Вищої ради правосуддя. За президентський закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" (реєстраційний номер 5068) проголосували 259 народних депутатів. Передбачено, що перший склад Етичної ради формується з трьох осіб, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями.

13 липня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-д) з пропозиціями президента. Запропонованими президентом змінами вносяться корективи до процедури голосування Конкурсної комісії, яка проводить добір кандидатів на посаду члена ВККС.

Як пояснив голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Костін, головна пропозиція президента - уточнення порядку ухвалення рішення Конкурсною комісією, яка проводить добір кандидатів на посаду члена ВККС, за участі міжнародних експертів у випадку, якщо комісія ухвалює це рішення більшістю голосів, тобто 4 із 6.