Конституція не передбачає підстав для ліквідації суду / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Рада суддів заявила, що правові підстави для прийняття запропонованих президентом України проектів законів про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва відсутні.

Про це йдеться в зверненні Ради до Президента та народних депутатів України за підсумками позачергового засідання 15 квітня.

На засідання було винесено одне питання порядку денного, яке стосувалося обговорення проектів законів № 5369 та № 5370 від 13 квітня 2021 року "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду" та "Про внесення зміни до розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Відео дня

У зверненні Ради суддів зазначається: оскільки Конституція не передбачає підстав для ліквідації суду, такі підстави можуть бути визначені виключно на рівні закону. При цьому по будь-яких законопроектах, що стосуються створення, реорганізації або ліквідації судів, спершу має бути отримано консультативний висновок Вищої ради правосуддя (ВРП).

У наданому 4 березня висновку ВРП (щодо попередньої версії законопроекту – ред.) констатував, що реалізація зазначеного законопроекту неможлива до створення і початку роботи Повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, оскільки переведення суддів може відбуватися виключно на підставі та в межах рекомендацій ВККС.

Також Вища рада правосуддя звертала увагу на відсутність обґрунтування перерозподілу видатків держбюджету, що дають підстави говорити про доцільність та ефективність пропонованих змін.

Рада суддів вважає, що перед внесенням до парламенту законопроектів про ліквідацію суду має відбутися їхнє обговорення, зокрема професійними суддями. А розгляд їх у Верховній Раді не може не враховувати позицію суддівського корпусу.

Крім того, Рада суддів вважає, що жодна з наведених виняткових підстав для ліквідації судів, визначених проектом закону №5369, не має місця в об'єктивній дійсності.

"Ліквідація будь-якого суду таким чином є посяганням на Конституцію України і призведе не тільки до колапсу і краху судової гілки влади, а й до краху України як правової держави", - заявили в Раді суддів України.

У разі ліквідації суду понад 45 тисяч справ, які перебувають у провадженні ОАСК, і понад 160 тис. справ, що знаходяться в архіві, будуть передані до Київського окружного адміністративного суду, що поставить під загрозу реалізацію конституційного права громадян на судовий захист.

Враховуючи штатну чисельність суддів Київського окружного адміністративного суду (25 суддів), кожен суддя цього суду отримає додатково близько 2000 справ у своє провадження. Розгляд справ розпочнеться спочатку, а отже, позивачі будуть роками чекати на вердикт. У підсумку показник доступності правосуддя істотно погіршиться не тільки на території Києва і всієї Київської області.

У Раді зазначають також, що незалежність і недоторканність суддів гарантовані Конституцією, і запропоновані законопроекти їй суперечать.

Європейська хартія про статус суддів встановлює, що суддя, який обіймає посаду в суді, не може бути призначений на іншу судову посаду або бути переведеним на будь-яку іншу роботу, навіть якщо це відбувається з підвищенням по службі, без його вільно вираженої згоди.

Крім того, на думку Ради, поспішні дії з ліквідації ОАСК призведуть до колосальних витрат бюджетних коштів, яких і так не вистачає на виплати зарплат працівникам апаратів судів.

Рада суддів закликала всі державні органи й установи поважати та дотримуватися гарантій незалежності суддів і судів.