Макрон назвав дату зустрычы радникыв лыдерыв "нормандського формату" \ фото REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що політичні радники лідерів "нормандського формату" (України, Німеччини, Франції, Росії) зустрінуться 10 лютого у Берліні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Макрон сказав у Києві на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським.

"10 лютого, у четвер, відбудеться нове засідання політичних радників. Цього разу у Берліні. Ми сподіваємося, що процес буде просуватися. Цей процес має відбуватися незалежно від, так би мовити, того тиску, який сьогодні чиниться на кордонах України, а сьогодні є тиск і є військовий тиск на кордонах, зокрема загроза нових військових маневрів, військова присутність Росії на кордонах України", - сказав Макрон.

Він додав, що Росія також створює тиск на міжнародну спільноту.

"Я ці питання вчора обговорював з президентом Путіним", - розповів Макрон.

"Нам треба продовжувати методично і рішуче йти до кінця на шляху виконання Мінських домовленостей", - зазначив президент Франції.

Також він наголосив на необхідності розвитку широкого діалогу з усіх питань безпеки з інноваційним підходом. Макрон підкреслив, що цей діалог має створити новий безпекий оборонний порядок, який би влаштовував усіх на континенті.

Читайте такожКулеба пояснив бажання Зеленського зустрітись з Путіним у "нормандському форматі"

Нормандський формат: остання зустріч радників

26 січня у Парижі відбулася зустріч політичних радників "нормандської четвірки". Тривала вона понад вісім годин. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак назвав цю зустріч реанімацією цього формату переговорів.

За результатами зустрічі було погоджено спільне комюніке та домовлено про наступну зустріч за два тижні в Берліні. Погоджене комюніке стало першим узгодженим з 2019 року документом.

Між тим, самі лідери "нормандської четвірки" востаннє збирались на зустріч у форматі відеоконференції в листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви. Після Парижа новий саміт планувалося провести в Берліні, але він так і не відбувся.