Марш до річниці створення дивізії СС Галичина відбувся у Києві 28 квітня / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю засудили проведення маршу з нагоди річниці створення дивізії СС "Галичина", що відбулося 28 квітня у Києві.

Відповідну заяву зробив прес-секретар Міністерства закордонних справ Ізраїлю Ліор Хаят в Twitter.

У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю висловили стурбованість цим маршем в центрі Києва. Так також наголосили, що збереження пам'яті про Голокост та боротьба з антисемітизмом - це не лише власні справи кожної країни, але і частина колективної відповідальності всього людства.

Відео дня

"Ми засуджуємо прославляння нацистських пособників, що триває, і очікуємо, що український уряд беззастережно засудить всі подібні явища і запобігатиме їхньому повторенню", - сказано у повідомленні.

Читайте також"Немає чого святкувати": В'ятрович про марш з нагоди річниці створення дивізії "Галичина"

Марш на честь "Галичини" в Києві

  • Увечері 28 квітня на Арсенальній площі у Києві розпочався Марш вишиванок, приурочений до 76-ї річниці створення першої української дивізії «Галичина».
  • В заході взяли участь близько 100 людей, вони влаштували ходу через центр міста. Активісти несли символіку дивізії та сучасних українських підрозділів. 
  • Ще до початку ходи один з присутніх почав вигукувати гасла проти маршу (зокрема - "есесівська сволота"), однак поліція відвела його з місця пригоди, аби уникнути конфліктів. 
  • Акція завершилась мирно, учасники провели мітинг на Майдані незалежності та розійшлись

Дивізія СС "Галичина" - історія

  • Українську дивізію СС «Галичина» було створено в роки Другої світової війни - 28 квітня 1943 року, під патронатом гітлерівської Німеччини. Основу дивізії склали добровольці.
  • Дивізія увійшла до складу «Waffen-SS» разом з іншими національними формуваннями, але для неї було зроблено виняток і «Галичина», єдина з усіх різнонаціональних дивізій СС, отримала опіку католицьких, а потім і православних священиків. 
  • 28 червня 1944 р. за наказом командувача групою «Північна Україна» генерал-фельдмаршала Вальтера Моделя дивізію ввели до складу 13-го корпусу 4-ї танкової армії, яка тримала оборону 160-км відтинку фронту біля м. Бродів. Дивізія «Галичина» зайняла другу (запасну) лінію оборони фронту довжиною 36 км. 
  • В ході бойових дій дивізія потрапила в оточення і втратила понад 70% особового складу. У вересні 1944 року була фактично переформована заново. Використовувалась в антипартизанських операціях в Словаччині та Югославії, наприкінці війни вела бої в Австрії.
  • Оцінка діяльності дивізії дуже суперечлива - критики приписують їй злочини проти польського та єврейського цивільного населення. За твердженням прихильників дивізії, Нюрнберзький процес, який розглядав військові злочини нацистів, не знайшов доказів скоєння нею військових злочинів.