Джо Байден / фото REUTERS

Рішення Сенату США виділити понад 1 трлн доларів на інфраструктуру допоможе розвитку економіки і створенню нових робочих місць. Такий же ефект спостерігається від "Великого будівництва" Володимира Зеленського, коментує політичний експерт Михайло Шнайдер.

"Масштабні інвестиції в інфраструктуру є стимулом для економіки, створюють робочі місця і змінюють країну на краще. Тому провідні країни вкладають в інфраструктуру, це - світовий тренд", - пише він.

Шнайдер нагадав, що МВФ рекомендував урядам інвестувати в інфраструктуру для подолання економічних наслідків коронакризи. У США також розраховують, що наймасштабніша за останні десятиліття інфраструктурна програма допоможе створити нові робочі місця.

Відео дня

"Можна тільки вітати рішення Сенату дати зелене світло "Великому будівництву". В Україні ж масштабну інфраструктурну програму запустили рік тому. І вже є відчутні результати", - зазначає політолог.

Зокрема, завдяки "Великому будівництву" президента Володимира Зеленського побудовано й відремонтовано 4 500 км автодоріг в минулому році, план на цей рік - 6 500 км. Також завершено 565 об'єктів соціальної інфраструктури, 959 знаходяться у роботі. Серед них школи, садочки, приймальні відділення в лікарнях, сільські амбулаторії, ЦНАПи, стадіони.

"Економічний ефект від президентської програми також відчутний. За оцінкою НБУ, "Велике будівництво" дало додатково 1,5% до національного ВВП в 2020 році. Завдяки програмі президента створено 200 тисяч робочих місць. І це стало значною підтримкою економіки в коронакризовий рік", - підкреслив експерт.