Народний депутат Антоніна Славицька / фото Кузьмін Олександр

Інформація про те, що членом Етичної ради призначено людину, яка може бути причетна до шахрайства і використання чужого номера соціального страхування в США, вимагає негайної реакції з боку українських органів.

Як передає "Капітал", про це заявила народний депутат України Антоніна Славицька, коментуючи скандал з підробленим документом американського юриста Роберта Корді, призначеного в Україні до складу етичної ради, який повинен перевіряти відповідність кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики.

"Безумовно, я підтримую ідею проведення всебічного розслідування за виявленими фактами. Нас неодноразово запевняли, що члени Етичної ради, які перевірятимуть діючих членів ВРП і кандидатів на цей пост, мають бездоганну ділову репутацію, і в тому, що до останніх відсутні будь-які питання, що стосуються їх чесноти. Але виявилося, що це не так", - заявила нардеп.

Відео дня

Вона нагадала, що після оприлюднення інформації про можливе вчинення шахрайських дій членом Ради Робертом Корді вона не була ніким спростована - ні самим Корді, ні суб'єктами його висунення.

"Були відсутні коментарі з їхнього боку щодо виявлених фактів, тому дані обставини, на мій погляд, повинні бути перевірені, а результати перевірки опубліковані", - підкреслила депутат.

Вона також очікує реакції самого американського юриста Корді.

"На мою думку, з боку Роберта Корді або суб'єктів його призначення повинна бути реакція щодо виявлених фактів. Замовчування інформації про його можливу причетність до шахрайства і використання номера соціального страхування померлої людини, враховуючи відсутність публічного пояснення або коментаря, - свідчить про наявність певного умислу і ставить під питання його бездоганної ділової репутації", - зазначила Славицька.

Водночас, на її думку, питання є не тільки в Корді.

"Вважаю, що взагалі така ситуація дискредитувала цей склад Етичної ради, підірвала довіру суспільства до неї, а тому, вона повинен саморозпуститися, і щонайменше потрібно обрати нову", - заявила депутат.

Вона нагадала, що лобісти та прихильники моделі Етичної ради, де іноземні громадяни володіють правом вирішального голосу при прийнятті рішень, всіляко переконували в бездоганній репутації іноземних експертів. Але як виявилося - це далеко не так.

"За таких обставин, крім порожніх слів, звичайно, хотілося б доказів цієї репутації у вигляді відкритих декларацій, біографій та дипломів зазначених осіб... Однак питання в іншому - у неупередженості членів, оскільки вони залежать від донорів, враховуючи, що їх фінансує USAID, а їх помічниками є одержувачі міжнародної технічної допомоги, яких в суспільстві ще називають "грантоїди", безумовно мають конфлікти інтересів і які, переконана, будуть нав'язувати членам Етичної ради спотворену і упереджену точку зору, так само як і лобіювати своїх кандидатів на посади членів ВРП", - говорить депутат.

На її думку, іноземці в принципі не повинні мати право вирішального голосу при прийнятті рішень в Україні.

"Якщо і говорити про участь іноземців, то тільки в якості спостерігачів, але ні в якому разі не в ролі осіб, які мають вирішальне слово в прийнятті рішень при призначенні до складу державних інституцій, а особливо в конституційні органи, такі як Вища рада правосуддя", - підкреслила Антоніна Славицька.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили про те, що американський юрист Роберт Корді, який призначений в Україні до складу Етичної ради й перевірятиме відповідність кандидатів на посаду члена ВРП критеріям професійної етики і чесноти, використовує в США чужий номер соціального страхування (SSN). Документ належить 35-річному Деннісу Белтонтейну, який жив у штаті Іллінойс і помер у 1977 році.

Використання чужого номера соціального страхування є в США федеральним злочином.