Зруйновані приміщення почесних консульств Словенії, Азербайджану та Албанії в Харкові / фото facebook.com/dsnsvin

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує обстріли збройними силами Російської Федерації приміщень іноземних дипломатичних установ в Україні - Греції, Словенії, Азербайджану та Албанії.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"В результаті ракетно-бомбових ударів російської армії в Маріуполі було пошкоджено будівлю, в якій розташовувалися Генеральне консульство Греції та офіс Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а також зруйновані приміщення почесних консульств Словенії, Азербайджану та Албанії в Харкові", - йдеться в заяві.

Відео дня

У МЗС підкреслили, що збройна атака Росії на приміщення дипломатичних місій грубо порушує міжнародне гуманітарне право, Віденські Конвенції про дипломатичні та консульські зносини.

У зв'язку з цим МЗС закликає міжнародну спільноту засудити Росію за варварські обстріли цивільних об'єктів в Україні, в результаті яких гинуть і отримують поранення цивільні люди, в тому числі діти.

"Українська сторона включить факти руйнування приміщень іноземних дипломатичних установ на території України до позовів проти РФ в міжнародних судових інстанціях, щоб притягнути Росію до максимальної відповідальності за її злочини", - наголошується в заяві.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.