Перший незалежний - Козак-Медведчук вивели в ефір свій новий канал в обхід санкцій / strana.ua

Три підсанкційні телеканали соратника кума Путіна Тараса Козака знову починають мовлення. Замість ZIK, NewsOne та 112 Україна відтепер анонсували один – «Перший незалежний».

Про це повідомляє Страна.

Читайте такожЗеленський розширив склад апарату РНБОТелеканал буде продовжувати підтримувати політичну позицію заблокованого Україною медіахолдингу Козака. Співробітники «Першого незалежного» обіцяють «й надалі об’єктивно показувати всі новини» та наголошують, що «стануть майданчиком плюралізму усіх думок».

Відео дня

На телеканалі будуть працювати ведучі закритих ZIK, NewsOne та 112 Україна – Діана Панченко, В’ячеслав Піховшек та Василь Апасов й інші. Ефір починається з коротких новин о 18:00 26 лютого.

Хто власники

Власниками львівського каналу «Перший незалежний» 23 лютого стали співробітники медіахолдингу Тараса Козака. Зокрема, в каналу змінився власник: ним стало ТОВ «Медіахолдинг Новини», створене 18 лютого 100 працівниками «каналів Медведчука».

За інформацією Детектор медіа, керівником ТОВ «Тайм Медіа», яке продало львівський канал «Перший незалежний» співробітникам «каналів Медведчука», став менеджер медіагрупи Тараса Козака Павло Єгоричев.

Єгоричев також є директором ТОВ «Новий формат ТВ» та головою у ТОВ «ТВ Вибір», які входять до складу медіагрупи Козака. Зокрема, ці ТОВ володіють ліцензіями та мовлять під логотипом «112 Україна».

Заборона телеканалів Медведчука: що відомо

  • 2 лютого президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій проти народного депутата від партії "Опозиційна платформа - За життя" Тараса Козака та 8 компаній, які є засновниками телеканалів "112 Україна", "ZIK" і "NewsOne".
  • Мовлення цих телеканалів припинено в цифровому мультиплексі та кабельних мережах в ніч проти 3 лютого. Водночас телеканали продовжують мовлення на платформі YouTube.
  • Прес-секретар президента України Юлія Мендель заявила про підтверджене фінансування телеканалів NewsOne, ZIK, "112 Україна", на які були накладені санкції згідно з рішенням Ради національної безпеки та оборони, з боку Російської Федерації.
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що рішення запровадити санкції проти цих телеканалів не стосується питання свободи слова, а спрямоване на боротьбу з інформаційним тероризмом проти України.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що рішення РНБО про санкції проти телеканалів "NewsOne", "ZIK" та "112 Україна" є юридично вмотивованим та було ухвалене відразу після того, як були зафіксовані та обговорені конкретні підстави для нього. За словами глави держави, всі загрози національній безпеці України отримають ефективну та законну відповідь.