Деркач оприлюднив нову порцію "плівок" розмов Порошенка з Байденом / фото УНІАН

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив чергові записи розмов п'ятого президента України Петра Порошенка і віце-президента США Джозефа Байдена, які, на його думку, дають нові відомості про міжнародну корупцію і зовнішнє управління Україною.

Записи були продемонстровані під час прес-конференції, на якій Деркач, зокрема, заявив, що за закриття справи проти компанії Burisma пропонували хабар у 50 мільйонів доларів. З цієї суми, нібито, офіційно засвітили лише 6 млн, а зі справи зникли компанії, близькі до сім'ї Байдена, пише Главред.

Читайте такожЗаписи Деркача: Порошенко просив Байдена вплинути на Яценюка через конфлікт з Аваковим

Якщо вірити, що записи справжні, то відразу впадає в очі негайна готовність Порошенка виконати всі вказівки Байдена. Більш того, він нібито регулярно стверджував, мовляв, дуже радий чути голос віце-президента США, а одного разу навіть назвав Байдена своїм "ангелом-охоронцем".

Протекція Андрію Коболєву на чолі Нафтогазу

Із записів випливає, що в 2016-му Байден недвозначно вимагав від Порошенка забезпечити Коболєву захист від критики і дій прем'єра Арсенія Яценюка щодо його звільнення з "Нафтогазу". Більш того, в Наглядовій раді української держкомпанії наявний особистий представник інтересів Байдена ‒ Амос Хохштейн.

Порошенко присягаючись обіцяв віце-президенту США, що Коболєв і його заступники будуть у безпеці.

Сам нардеп Деркач стверджує, що Байден контролював Нафтогаз України для того, щоб заробляти на псевдореверсі російського газу (при купівлі у словацьких компаній з націнкою в 50 євро на тисячі кубометрів).

Тиск на Гройсмана заради кредиту МВФ для України

Джо Байден прямо вимагав зупинити прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який бажав підкорегувати умови кредиту МВФ для України. Віце-президент США досить жорстко заявив Петру Порошенку, що нічого з умов міняти не можна, вимоги МВФ Україною повинні виконуватися без обговорень. Порошенко пообіцяв поговорити з Гройсманом і викликати його на зустріч в Адміністрацію президента.

До речі, Порошенко намагався умовити Байдена провести церемонію підписання угоди з МВФ по кредиту ще до виконання всіх умов і, власне, видачі першого траншу. Мовляв, підписання дасть сигнал про підтримку України міжнародним товариством.

Порошенко просив Байдена тиснути на Арсенія Яценюка й Арсена Авакова

У записі, датованому жовтнем 2016 року Порошенко просив у Байдена, щоб той звернувся до Яценюка і той, своєю чергою, вплинув на керівника МВС Арсена Авакова (з яким у президента був великий конфлікт). По-друге, Порошенко хотів, щоб Яценюк під тиском США переконав нардепів від Народного фронту проголосувати за бюджет-2017 і закони, необхідні для втілення в життя Мінських угод.

Інша розмова Байдена і Порошенка про Яценюка відбувся трохи раніше ‒ в лютому 2016 року. Байден передавав Порошенку занепокоєння Яценюка про швидку відставку і можливі кримінальні справи. Порошенко, однак, запевнив свого візаві ‒ чіпати Яценюка він не має наміру.

Американський куратор в Генпрокуратурі

На записах Порошенко просив Байдена надіслати новому генпрокурору Юрію Луценку радника з США. Пізніше віце-президент США нібито говорив, що радника підібрали ‒ правда, він не став уточнювати його особистість.

Допомога американських спецслужб у боротьбі з нардепом-втікачем Олександром Онищенком

Якщо довіряти плівкам Деркача, то Петро Порошенко дуже нервував щодо втечі нардепа Олександра Онищенка (який звинувачував президента у масштабній корупції). Особливо його турбувало можливе спілкування Онищенка із співробітниками ФБР і він просив Байдена допомогти. Той заспокоїв Порошенка – мовляв, ФБР не буде працювати з Онищенком. На пізнішому записі Порошенко дякував Байдену за те, що той долучив на допомогу по цій справі співробітників ЦРУ.

Як повідомляв УНІАН, 19 травня Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які нібито можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на Петра Порошенка.