Джо Байден / REUTERS

У розмові з президентом України Петром Порошенком в листопаді 2016 року тодішній віце-президент США Джо Байден назвав бізнесмена Ігоря Коломойського «занозою у дупі» і «проблемою для усіх».

Читайте такожПорошенко скаржився Байдену на "Самопоміч" і закликав не надавати їй гранти – аудіозапис

Це випливає з аудіозаписів перемовин, які оприлюднив народний депутат Андрій Деркач. На них люди з голосами Байдена та Порошенка обговорюють, зокрема, проблеми націоналізації «Приватбанку».

Перемовник, голос якого схожий на голос Байдена, заявив, що для отримання траншу МВФ Києву слід ухвалити важке рішення – націоналізувати "ПриватБанк". Американець визнав, що із Коломойським буде складно і дав йому дуже гостру характеристику.   

"Я знаю, що це складно. Коломойський – "заноза в дупі" та проблема для всіх. Але це дійсно критично важливо, щоб ви впорались з цим зараз. І все буде добре. Я лише хочу, щоб ви зателефонували голові НБУ та підтримали її. Дали їй зрозуміти, що ви з нею, коли вона визначить дату і піде вперед", - йдеться в аудіозаписі.

З оприлюднених записів можна зрозуміти, що Байден тиснув на Порошенка в питанні націоналізації "ПриватБанку".

Як відомо, рішення про націоналізацію «ПриватБанку» державою було ухвалено 18 грудня 2016 року.  

Раніше УНІАН повідомляв, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена, екс-глави Держдепу Джона Керрі та екс-президента України Петра Порошенка.