Проти суддів КС відкрили кримінальне провадження / фото УНІАН

Відкрито кримінальне провадження щодо можливої змови суддів Конституційного суду з метою захоплення влади.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин, провадження порушено за його поданням.

«За моїм поданням відкрито провадження про можливу змову конституційних суддів з метою захоплення влади. Це дозволить усунути причетних до правопорушення суддів без руйнування інституції Конституційного суду. Щоб потім наповнити її гідними кандидатами через конкурси», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожВ Офісі президента хочуть "тотального перезавантаження" КСУ

Атака КСУ на антикорупційне законодавство: хронологія подій

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.
  • Голову КС Олександра Тупицького викликали на допит до Державного бюро розслідувань на 2 листопада.