Зеленський заявив про необхідність реформувати Радбез ООН / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що початок головування РФ в Раді Безпеки ООН доводить "повне банкрутство таких інститутів".

"На жаль, ми маємо й новину очевидно абсурдну і деструктивну. Сьогодні держава-терорист почала головувати в Раді Безпеки ООН. Вчора російська армія вбила ще одну українську дитину – пʼятимісячного хлопчика, його звали Данило. З Авдіївки, на Донбасі, разом із батьками. Батьки поранені. Російська артилерія... Один із сотень артилерійських обстрілів, які держава-терорист здійснює щодобово. І при цьому Росія головує в Радбезі ООН", - сказав Зеленський під час традиційного вечірнього відеозвернення.

На думку президента, складно уявити щось таке, що більше доводить "повне банкрутство таких інституцій".

"Немає такої форми терору, який ще не був би здійснений Росією. І не буде такої причини, яка зупинить реформу глобальних інституцій, зокрема Радбезу ООН. Реформу, яка очевидно назріла – щоб держава-терорист і будь-яка інша держава, яка хоче бути терористом, не могла зруйнувати мир. Терористи повинні програти, повинні відповідати за терор, а не головувати будь-де", - наголосив Зеленський.

Виключення РФ з Радбезу ООН - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, раніше Україна ініціювала процес виключення РФ з Ради Безпеки ООН і організації в цілому.

30 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нагадав, що Росія отримала своє місце у Радбезі ООН незаконно, отже головування Росії в даній структурі можна вважати "поганим жартом".

Незважаючи на це, Росія з 1 квітня почала головувати в Раді Безпеки ООН, замінивши Мозамбік. Головування РФ триватиме до кінця квітня. Воно відбулося у рамках обов'язкової ротації керівництва, яка передбачена регламентом організації.