Єгор Божок є другим фігурантом справи Семочка / фото УНІАН

Співучасником справи про призначення Сергія Семочка на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки є колишній голова СЗР Єгор Божок.

Про це УНІАН повідомило джерело у правоохоронних органах.

За його словами, у справі Семочка екс-президент України, народний депутат Петро Порошенко фігурує як співучасник злочину, який схилив Божка до видання наказу про призначення Семочка.

Відео дня

Читайте такожПорошенка підозрюють у виданні "злочинного наказу", вирішується питання про його арешт - Офіс генпрокурора

Таким чином, сказав співрозмовник агентства, другим фігурантом цієї справи є власне Божок, який на той час очолював СЗР.

Як відомо, після звільнення у березні 2019 року з посади голови СЗР Божка було призначено на посаду заступника міністра закордонних справ.

Як повідомляв УНІАН, у Державному бюро розслідувань стверджують, що вручили Порошенку сьогодні, 10 червня, підозру у справі Семочка.

Начальник другого відділу ДБР Вадим Приймачок заявив, що слідчі ДБР вручили Порошенку "письмове повідомлення про підозру у провадженні, де екс-президент обгрунтовано підозрюється у наданні завідомо незаконного наказу, який спонукав діючого голову Служби зовнішньої розвідки до перевищення службових повноважень".

Адвокат Порошенка Ілля Новіков заявив, що його підзахисному намагалися вручити підозру, однак це була не уповноважена особа. Як стверджує захисник, підозра є незаконною через порушення процедури вручення, тому Порошенко і його адвокати відмовилися її взяти. "Підозра незаконна на підставі того, що було порушено процедуру. Це була не уповноважена особа. Якщо підозру підписала Венедіктова, то вона мала особисто вручати її в руки Порошенку. Вона злякалася цього і прислала працівника замість себе, який навіть не мав завірених копій доручення. Тому у нас були всі підстави відмовитися від спілкування з цим чоловіком", - сказав Новіков.

В Офісі генпрокурора повідомили, що вирішується питання про обрання Порошенку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За даними слідства, він підозрюється у тому, що на посту президента у 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив голову СЗР до перевищення влади і службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України).

В ДБР заявили, що клопотання про обрання Порошенку запобіжного заходу буде направлено до Печерського районного суду Києва.