REUTERS

Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила дві підозри за кількома статтями Наталії Поклонській, яка після російської анексії Криму очолила підконтрольну Кремлю прокуратуру Криму, а пізніше стала депутатом Держдуми РФ.

Про це "Крим.Реалії" повідомили в прокуратурі АРК.

Зокрема, як пояснили у відомстві, Поклонській оголошено підозру за ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України - "Створення злочинної організації". Зазначається, що Поклонська та ряд інших осіб, зокрема російський "глава Криму" Сергій Аксьонов і російський спікер "кримського парламенту" Володимир Константинов створили злочинну організацію "з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів на території Автономної Республіки Крим, а також брали участь у ній".

Відео дня

Читайте такожОфіс генпрокурора має намір відправити інтерв’ю з Гіркіним в Гаазький суд – ЗМІ

Підозру також оголошено за ч. 3 ст. 146 - "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини". Йдеться про "справу кримських терористів", за якою в 2014 році в Криму було затримано й потім засуджено в Росії кримчан Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія.

Також Поклонська підозрюється прокуратурою АРК у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 - "Порушення законів та звичаїв війни". "У підозрі є два епізоди, які інкримінуються як військовий злочин. Представляючи окупаційну владу, Поклонська брала участь у забороні Меджлісу кримськотатарського народу, а також причетна до незаконного переслідування учасників мітингу 26 лютого 2014 року", - зазначили у відомстві.

Крім цього, Поклонська фігурує в низці українських розслідувань, за якими їй не висувались підозри. Зокрема, за даними прокуратури, йдеться про блокування доступу до сайту "Крим.Реалії" на території півострова та в Росії, що кваліфікується, як "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів".

Читайте такожГордон вирішив взяти інтерв'ю у російського терориста Гіркіна: соцмережі розлючені

Також у прокуратурі АРК вказують на участь Поклонської у виборах до Держдуми Росії як кандидата від анексованого Криму, чим вона "завдала шкоди суверенітету України". Ознаки цього злочину кваліфікуються за ч. 1 ст. 111 КК України - "Державна зрада".

Також у прокуратурі АРК підкреслили, що Поклонська злукавила в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону, що вона нібито не знає, в чому її звинувачують, бо їй "не надійшло письмове повідомлення". Як зазначили у відомстві, її адвокати в Києві приходять до органів попереднього розслідування, до прокуратури, до суду, знайомляться з матеріалами кримінального провадження.

Як повідомляв УНІАН, Гордон взяв інтерв'ю у Поклонської та російського терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) з власної ініціативи.

Читайте такожУкраїнський журналіст взяв інтерв'ю у кримської "прокурорки" Поклонської: у Зеленського жорстко відреагували

19 травня прес-секретар СБУ Олена Гітлянська заявила, що інформація, озвучена в цих інтерв'ю, вже детально аналізується співробітниками Служби безпеки на предмет використання як додаткових доказів захоплення Російською Федерацією території України та фактичного розв'язання війни.

Довідка УНІАН. Поклонська до окупації Криму працювала в органах прокуратури України, а також була прокурором АРК. Навесні 2014 року була призначена окупаційною владою "прокурором Республіки Крим". Саме вона ініціювала кримінальне переслідування кримських татар і заборону в 2016 році діяльності Меджлісу.