Стягування російських військ - Кремль випустив чергову заяву: погрожує захистом росіян / REUTERS

Кремль вчергове пригрозив, що захищатиме «своїх громадян» на Донбасі під час стягування Росією військ до кордону України.

Про це заявив заступник керівника Адміністрації Путіна Дмитро Козак.

Читайте такожПідсанкційні заводи Медведчука перейшли до росіян – "Схеми"

Відео дня

Росія буде вимушена стати на захист своїх громадян, які проживають на Донбасі, якщо масштаб конфлікту буде відповідним, цитує слова Козака пропагандистське видання ТАСС.

Він додав, що «початок бойових дій стане початком кінця України».

«Якщо там буде, яка каже наш президент, влаштована Сребниця, ми, вочевидь, будемо вимушені стати на захист», – пригрозив заступник Пєскова.

У Кремлі, коментуючи поїздку українського глави на фронт, відповіли, що Зеленський «грається з сірниками».

Стягування військ Росії до кордону України

  • 30 березня Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що Росія зосередила вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще підтягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці України.
  • У Пентагоні заявляли, що їм відомо про пересування російських військ на кордоні з Україною, це питання США обговорюють з союзниками по НАТО.
  • 1 квітня Кремль прокоментував зосередження військових сил Російської Федерації біля кордонів України, заявивши, що це не повинно нікого турбувати.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що РФ намагається тиснути на Україну шляхом посилення військ на кордоні. При цьому він запевнив, що Україна готова до будь-яких провокацій і продовжує відстоювати на переговорах позицію запровадження більш ефективного режиму припинення вогню на Донбасі.
  • За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, Росія може спробувати просунути свої війська углиб території України, а також готується провокувати Україну на воєнну відповідь.
  • З ініціативи американської сторони відбулася телефонна розмова міністра оборони США Ллойда Остіна і міністра оборони України Андрія Тарана. Остін засудив останні агресивні й провокаційні дії РФ на сході України та передав запевнення в готовності підтримувати Україну в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму.
  • Міністр оборони США наголосив, що в разі ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці та не допустять реалізації агресивних устремлінь Російської Федерації щодо України. У Кремлі в разі розгортання американських військ на території України пообіцяли "додаткові заходи".
  • Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський 2 квітня провели пряму телефонну розмову - вперше після перемоги першого з них на виборах. Байден, зокрема, запевнив Зеленського, що Україна не залишиться наодинці з агресією Росії.