REUTERS

Печерський районний суд міста Києва задовольнив скаргу бізнесмена Ігоря Коломойського на бездіяльність уповноважених осіб Офісу Генерального прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення екс-президентом України Петром Порошенком, колишньою головою НБУ Валерією Гонтаревою та її заступницею Катериною Рожковою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 206 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), ст. 231 (Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю), ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Про це йдеться в ухвалі суду за 19 червня, текст якої є в розпорядженні УНІАН.

"Перевіривши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного. Слідчим суддею встановлено, що 29.05.2019 року адвокатом Лисенком І.В., який діє в інтересах Коломойського І.В., на адресу Офісу Генерального прокурора засобами поштового зв’язку направлено заяву про вчинення кримінального правопорушення, яка відповідно до інформації, що міститься на офіційному сайті Акціонерного товариства «Укрпошта» отримана останнім 01.06.2020 року. Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування", - йдеться в судовому рішенні.

Відео дня

Суд наголосив, що згідно чинного законодавста, після надходження заяви про вчинення кримінального правопорушення від 25 травня 2020 року відповідальна службова особа Офісу Генерального прокурора зобов’язана була невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

"Проте, в порушення ст. 214 КПК України, відомості за заявою про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР внесені не були. За таких обставин, скарга адвоката Лисенка Володимира Анатолійовича, який діє в інтересах Коломойського Ігоря Валерійовича, на бездіяльність уповноважених осіб Офісу Генерального прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, є обґрунтованою та підлягає задоволенню", - наголошується в ухвалі, яка не підлягає оскарженню.

Суд ухвалив зобов’язати Офісу Генерального прокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою про вчинення кримінального правопорушення від 25.05.2020 року, розпочати досудове розслідування та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Нагадаємо, Ігор Коломойський у своїй заяві на ім'я генпрокурора Венедиктової наголошував, що зміст оприлюднених нардепом Деркачем розмов Порошенка з Байденом у сукупності з іншими відомим йому фактами та обставинами, дозволяє стверджувати, що Порошенко будучи президентом України вступив у злочинну змову з тодішньою головою НБУ Гонтаревою, її заступницею Рожковою та рядом інших не встановлених осіб, з метою проведення незаконної націоналізації АТ КБ «ПриватБанк» та як наслідок злочинного заволодіння активами даної фінансової установи, зокрема "Студією 1+1".