Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що Україна шукає компроміси у відносинах з Угорщиною, але не зрадить власні інтереси.

Про це Кулеба повідомив у Facebook.

Міністр заявив про поширення фейків щодо його нещодавнього візиту до Будапешта, де відбулася зустріч з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. Він вирішив спростувати їх і повідомити правдиві факти.

Відео дня

Читайте такожУкраїна пропонує зафіксувати в документі, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням

"Перший фейк: Україна створює Берегівський район на догоду інтересам Угорщини. Правда: Берегівський район вже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Наразі йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи. Рішення про приєднання цього району ухвалювало не МЗС. Адміністративно-територіальна реформа - не питання МЗС", - зазначив міністр.

"Другий фейк: Кулеба під час візиту в Будапешт взяв зобов’язання створити Берегівський район. Правда: Жодні такі зобов’язання під час мого візиту до Будапешта я не брав. МЗС не веде жодних перемовин з жодною країною щодо створення «національних» районів чи округів. Такі перемовини суперечили би Конституції, законодавству та національним інтересам України", - додав глава МЗС.

Також він назвав фейком твердження, що дипломати "злили" українські інтереси у відносинах з Угорщиною.

"Правда: дипломати працюють над нормалізацією відносин з Угорщиною, тому що це відповідає стратегічним інтересам України, зокрема нашої євроантлантичної інтеграції та Центральної Європи загалом. Ми в МЗС шукаємо компроміси в українсько-угорських відносинах, проте ніколи не зрадимо наші інтереси, не перейдемо «червоні лінії», які би шкодили суверенітету та територіальній цілісності України. До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково змінювати закон про освіту", - наголосив Кулеба.

Крім того, за його словами, принципова позиція і офіційна позиція МЗС полягає у тому, що "жодна іноземна держава не має права диктувати Україні у який спосіб організовувати громади, райони чи області".

"Для нас абсолютно неприйнятними є будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України", - підсумував Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, 29 травня Кулеба здійснив візит до Будапешта для зустрічі з Сійярто.

За підсумками зустрічі він заявив, що спільно зі своїм угорським колегою рекомендуватимуть президенту України Володимиру Зеленський і прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбан провести зустріч у Києві в липні.

За словами Кулеби, Україна пропонує Угорщині підписати документ з фіксацією, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням, а не проблемою.

Своєю чергою, Сійярто заявив, що у червні три спільні комісії України та Угорщини мають узгодити кроки, які вирішать суперечливі питання у відносинах двох країн.