20 років тому зник журналіст Георгій Гонгадзе / фото УНІАН

Посольства Сполучених Штатів Америки та Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії закликають притягнути до відповідальності винних у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе

Про це йдеться у повідомленнях Посольства США і Британії в Україні у мікроблозі Twitter.

Радник з питань преси, освіти та культури Посольства США Волтер Браунолер у своєму відеозверненні заявив:

Відео дня

"Сьогодні ми згадуємо Георгія Гонгадзе, хороброго журналіста, якого вбили за прагнення до правди. Жодному представнику преси не можна погрожувати, нападати на нього чи арештовувати за те, що він виконує свою роботу, а злочини проти журналістів повинні ретельно та швидко розслідуватися, щоб винні за це особи несли відповідальність".

Браунолер наголосив, що незалежні ЗМІ є важливою частиною успішних демократій.

Своєю чергою, британські дипломати наголосили:

"У річницю зникнення Георгія Гонгадзе 20 років тому ми приєднуємось до наших українських і міжнародних партнерів у вшануванні його пам’яті та у заклику притягнути винних у його вбивстві - та в інших злочинах проти журналістів - до відповідальності".

У британському посольстві відзначили, що свобода слова - це невід’ємна частина повноцінної демократії, а напади на журналістів - це замах на демократичні цінності.

"Журналісти повинні мати можливість шукати й повідомляти правду безпечно та без страху залякування чи переслідування" - йдеться у повідомленні.

Вбивство Гонгадзе і розслідування

  • Засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Останки черепа, які за заявою Генпрокуратури належать Гонгадзе, було знайдено 2009 року на Київщині.
  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.
  • У січні 2013 року до довічного ув'язнення за вбивство журналіста було засуджено колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС, генерала Олексія Пукача.
  • Журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного.
  • Замовники вбивства досі не встановлені.