Венедіктова розповіла про стан справ у правоохоронній і судовій системах / Фото: УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова констатувала, що судова система в Україні "тотально неукомплектована", а судова реформа провалена, тому правосуддя в Україні затягується "на роки".

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Мусимо констатувати, що правосуддя в Україні затягується на роки і тут не допоможе лише регулярний наганяй для правоохоронців. Посадки неможливі без судів! Бо коли оперативники, слідчі і прокурори видають спільний результат в суд – його часто просто нікому розглядати. Система тотально неукомплектована. Судова реформа провалена – тут потрібні вольові рішення та формування прозорих органів суддівського самоврядування", - наголосила генеральний прокурор. 

Відео дня

За її словами, в правоохоронній системі теж "кадрова турбулентність".

"10 місяців немає Директора ДБР, неоднозначні коливання навколо статусу керівника НАБУ, попереду непростий конкурс на посаду очільника САП, понад півроку в.о. голова ДФС, як вітер міняються очільники митниці. При цьому триває реформа в прокуратурі, податковій, перманентно в конкурсах Державне бюро розслідувань", - написала Венедіктова. 

Вона підкреслює, що через недосконалість норм Кримінального процесуального кодексу "виходять сухими з води" найодіозніші персони. 

"Застави неспіврозмірні сумам завданих збитків чи неправомірної вигоди. Лазівки в КПК дозволяють затягувати процеси до безкінечності. Ми наразі готуємо конкретний пакет законодавчих змін щодо підвищення ефективності судового розгляду у справах про корупційні злочини. Є глобальні напрацювання і щодо змін до Кримінального процесуального кодексу. Для швидкої реалізації невідворотності покарання треба приймати серйозні комплексні державницькі рішення різними суб’єктами усіх гілок влади", - заявила Венедіктова.

Також вона повідомила, що очільники НАБУ та САП, ДБР, МВС та Нацполіції, ДФС та СБУ прозвітували про свої результати роботи за 9 місяців. Згідно з цими даними, викрито 3 565 корупційних правопорушень – це на чверть більше, ніж торік. також виросла кількість скерованих до суду кримінальних проваджень - 2 310, і  на 10% більше осіб притягнуто до кримінальної відповідальності. 

Серед іншого вона зауважила, що цей період було на 15% більше засуджених за корупцію - 459.

"Не дивлячись на атестацію та реформу, прокуратура також самоочищується – тільки за час мого перебування на посаді притягнуто до відповідальності 21 прокурора, більшість – саме за корупцію", - заявила Венедіктова.