В українській державі хочуть посилити боротьбу з тероризмом / фото УНІАН, Денис Прядко

У Верховній Раді України зареєстровано президентський проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму (№7699).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Ним пропонується у Кримінальному кодексі України встановити, що проходження навчання тероризму карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Відео дня

Водночас особа звільняється від кримінальної відповідальності за це, якщо вона до повідомлення їй про підозру добровільно відмовилася від подальшої злочинної діяльності, повідомила правоохоронців про цей злочин та сприяла запобіганню або припиненню терористичної діяльності, пов'язаної із вчиненим нею злочином.

Під проходженням навчання тероризму мається на увазі отримання особою інструкцій, включно із набуттям знань чи практичних навичок, від іншої особи стосовно виготовлення або використання вибухових речовин, вогнепальної чи іншої зброї, шкідливих чи небезпечних речовин, або щодо інших специфічних методів чи засобів з метою організації, підготовки чи вчинення терористичних злочинів, їх фінансування (ст. 258 - 258-6 ККУ).

Відповідно до неї, виїзд іноземця або особи без громадянства з України до іншої країни (крім країни громадянської належності або країни попереднього постійного проживання), виїзд громадянина України з України до іншої країни (крім країни постійного проживання) з метою організації, підготовки або вчинення терористичного злочину, а також в'їзд до України іноземця або особи без громадянства (крім осіб, які постійно проживають в Україні) з тією самою метою карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без.

Якщо такі дії будуть вчинені повторно або за попередньою змовою групи осіб, або службовою особою з використанням службового становища, то це каратиметься позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без неї.

Раніше повідомлялося, що в Україні хочуть змінити критерії бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час - у парламенті було зареєстровано відповідний законопроєкт (№7687).

Вас також можуть зацікавити новини: