Україна не поспішає офіційно коментувати підсумки виборів у Білорусі / фото REUTERS

Україна поки що не надала офіційну оцінку результатам виборів президента Білорусі, які стали причиною наймасштабніших протестів в історії країни.

Читайте такожБілорусь без мережі: ЗМІ порахували, скільки коштує один день блокування інтернету для країни

Про це в ефірі «Радіо НВ» заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Відео дня

«Ми засуджуємо насильство, закликаємо до звільнення затриманих, і ми закликаємо до діалогу між владою білорусі та білоруським суспільством», - наголосив очільник МЗС.

За його словами, для України право на мирний протест є невід’ємною частиною та суспільного життя.

«Ми маємо великий досвід, і вже зараз можемо сказати, що відсутність діалогу призводить до загострення протистояння. Загострення ослаблює країну, і цим ослабленням користуються завжди зовнішні гравці. Ми знаємо, що РФ зацікавлена в ослабленні Білорусі, в цьому контексті», - вказав міністр.

На питання щодо оцінки безпосередньо результатів виборів в Білорусі Кулеба відповів, що Київ поки уважно відстежує ситуацію.

«Ви знаєте, ще Україна не давала офіційну оцінку саме результатам виборів», - зазначив він.

За словами Кулеби, реакція МЗС України на події була озвучена у вигляді тристоронньої заяви «Люблінського трикутника». Міністри України, Литви та Польщі висловили спільну позицію.

«Ми оцінили події в Білорусі. Ви запитали про оцінку безпосередньо результатів виборів, то такої оцінки ми поки що не давали, ми стежимо за процесом», - підсумував міністр.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати. Вночі сталися нові сутички протнстувальників з силовиками - люди намагались встановити барикади та кидали в ОМОНівців петарди. Співробітники ОМОНу, використовували гумові кулі та світошумові гранати.