Учасник ТКГ прокоментував слова Зеленського / фото УНІАН

Нова зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" не зможе покласти край війні на Донбасі, всупереч очікуванням президента України Володимира Зеленського.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив представник Донецька від України в Тристоронній контактній групі, журналіст Сергій Гармаш. На його думку, для завершення війни сьогодні немає передумов.

Читайте такожЗеленський обговорив з держсекретарем США перемир'я на Донбасі

Відео дня

"Я згадую паризьке комюніке, там зазначена тема наступної зустрічі лідерів "нормандського формату". Наскільки я пам'ятаю, вони мають там обговорювати, зокрема, питання позачергових виборів на окупованій території. Наскільки є шанс зараз провести такі вибори, при тому, що Україна не відмовляється від своїх червоних ліній у вигляді контролю над кордоном і виведення незаконних збройних формувань, їх роззброєння?" - зазначив учасник ТКГ.

Гармаш нагадав, що Росія як і раніше не має наміру визнавати себе учасником конфлікту на Донбасі.

"21 серпня Лавров (очільник МЗС РФ - ред.) дав інтерв'ю газеті "Труд" і сказав про те, що Росія не є учасником конфлікту, відповідно, там нема її збройних формувань за логікою російської сторони. Росія наполягає на закріпленні особливого статусу в Конституції України, що знову ж таки для нас неприйнятно. Я не бачу як аналітик і як журналіст можливостей для завершення війни, хоча я не знаю, що вкладає в це поняття президент Зеленський", - зазначив він.

Журналіст додав, що Росія намагається перенести вирішення питань щодо Донбасу "з нормандського рівня на рівень ТКГ, де немає Німеччини та Франції, але є ОРДЛО".

Коли відбудеться наступна "нормандська" зустріч

  • 25 серпня в офісі президента України заявили про перенесення на невизначений термін зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату", яка мала відбутися 28 серпня.
  • Володимир Зеленський заявив, що "нормандська зустріч" дасть високі шанси на завершення війни на Донбасі.
  • Планувалося, що від РФ у ній братиме участь заступник глави адміністрації президента Дмитро Козак, від України - глава Офісу президента Єрмак, від Німеччини - помічник канцлера з питань зовнішньої політики Ян Хеккер, від Франції - радник президента Еммануель Бон.