Глава МЗС Литви наголосив, що Україні у першу чергу потрібно проводити реформи \ фото УНІАН

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявляє, що війна з Росією грає не на користь України у питанні вступу в НАТО.

Читайте такожУ НАТО озвучили умови для отримання Україною ПДЧ за кілька роківПро це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Європейська правда". Глава МЗС Литви наголосив, що Україні у першу чергу потрібно проводити реформи. "І потрібно будувати консенсус у суспільстві щодо підтримки членства України в НАТО. До речі, останнє гратиме дуже вагому роль, коли настане час політичного рішення, коли з’явиться можливість досягти згоди країн-членам НАТО. Ви маєте бути готові до цього", - сказав Лінкявічюс.

"А витрачати час на звинувачення інших, на розмови про те, що хтось блокує засідання Комісії Україна-НАТО (Угорщина заявляє, що розблокування Комісії Україна-НАТО залежить від задоволення мовних і освітніх вимог угорської меншини на Закарпатті - УНІАН), нічим не допоможе", - заявив він.

Відео дня

Литовський міністр наголосив, що краще не скаржитися, не шукати винного, а натомість використовувати ті інструменти, які в України вже є. "І повірте, це отримає дуже схвальну оцінку союзників, бо доведе їм, що ви маєте членство як щиру мету", - заявив Лінкявічюс.

"Звісно, нинішня ситуація, війна з Росією, грає не на вашу користь. Правила НАТО такі, що Альянс не запрошуватиме до членства державу, на кордонах якої триває війна - незалежно від того, хто є агресором, а хто жертвою. Але одного дня момент готовності настане, якщо ви збережете курс, а суспільство його загалом підтримуватиме", - наголосив він.

За його словами, війна не допомагає рішенню про вступ.

"Передусім, коли я кажу про перепону для вступу, то йдеться про конфлікти. Йдеться про Донбас", - сказав Лінкявічюс.

"Звісно, те, що держава має проблеми зі здійсненням суверенітету та з територіальною цілісністю, - це також важливий аргумент. Але в цьому разі має вагу те, що Україна не несе за це відповідальності, і це - важливий контраргумент. Але у кожному разі свого часу всі ці питання мають бути вирішені", - заявив глава МЗС Литви.

Водночас, за його словами, питання тимчасово окупованого Криму треба вирішити до членства в НАТО. "Але й запрошення до членства не прийде швидко, повірте. Це Україні теж треба розуміти. У Литви це забрало 10 років", - заявив він.

"Це так, але я повернуся до того, що казав - наразі йдеться не так про Крим, як про Донбас. Зараз він є пріоритетом. Війна має завершитися, і, що важливо, її вирішення не має бути коштом територіальної цілісності України. А політика невизнання анексії точно збережеться", - додав Лінкявічюс.

Новини по темі