Андрій Сибіга привітав Польщу з Днем Конституції / фото УНІАН (Олександр Синиця)

Заступник керівника Офісу Президента України, дипломат і юрист Андрій Сибіга долучився до привітань на адресу Польщі з нагоди 231-ї річниці з дня прийняття польської Конституції, та розповів, що сьогодні президент України Володимир Зеленський ще матиме телефонну розмову з польським колегою Анджеєм Дудою.

Також Сибіга подякував за усю підтримку, яку Польща надає Україні з початку російського військового вторгнення.

"Якщо рахувати участь і допомогу Польщі як держави, як польського суспільства, то це про першість, про лідерство. З перших хвилин російської окупації вони поруч з нами. Це дійсно безпрецедентна допомога. Ми можемо говорити про взірцеве стратегічне партнерство в дії, яке проявилося і витримало іспит у найскладніший період нашої держави. Ця допомога охоплює всебічно усі сфери", – розповів Сибіга.

За його словами, передусім це оборонно-безпекова допомога, в плані якої Польща є лідером. Загалом, Польща надала таку допомогу на суму 1,6 мільярда доларів, в тому числі й важкі озброєння, і 200 танків, і інші важливі речі, які суттєво підвищили обороноспроможність України.

"Вони завжди відгукувалися на всі наші запити в оборонно-безпековій сфері, і відгукуються", – зауважив представник ОП.

Крім того, за словами Сибіги, Польща завжди була лідером в питанні запровадження санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну, зокрема, і в енергетичні сфері.

"На власному прикладі Польща показала, що чужої біди немає. Вони справді розділили з нами всі важкості російської агресії. І це пряме свідчення, що наша безпека – це і їхня безпека", – зауважив він.

Також він подякував Польщі за теплий прийом для переселенців з України.

"Їх справді там зустріли по-родинному. Їх розміщають у сім’ях, їх прирівняли по обсягу медичної допомоги, соціальних виплат практично до своїх власних громадян", – додав Сибіга.

Окрім цього, за його словами, Польща однієї з перших надала Україні макрофінансову допомогу – в обсязі 1 мільярда доларів, а також продовжує надавати величезні обсяги гуманітарної допомоги – як від різноманітних організацій, так і звичайних громадян.

Водночас представник ОП зауважив, що Польща надає Україні й величезну політичну підтримку – найвище керівництво Польщі особисто приїжджали до Києва у найважчі часи, а також країна є майданчиком для численних донорських конференцій з допомоги Україні.

"До речі, найближчим часом у нас планується ще одна донорська конференція. Цього разу за ініціативи Швеції, Європейської комісії та Польщі, яка відбудеться у Варшаві, і президент України братиме участь у цій конференції", – розповів Сибіга.

При цьому він висловив переконання, що після завершення війни на Україну та Польщу чекає якісно новий історичний етап двосторонніх відносин абсолютно в усіх сферах – від економіки до міжлюдських контактів.

Вас також можуть зацікавити новини: