Віктор Янукович / REUTERS

Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційної скарги рішення про арешт екс-президента Віктора Януковича у справі щодо організації масових вбивств "майданівців" 18-20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, на початку засідання адвокат родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська клопотала про свою участь у судовому засіданні як представника потерпілих, а також про участь самих потерпілих.

Читайте також"Допоміг Росії": екс-начальнику Генштабу часів Януковича повідомили про підозру у держзраді

Відео дня

Однак, на думку суду, участь потерпілих та їхніх представників у цьому судовому засіданні не передбачена.

Закревській дозволили перебувати у залі суду, однак не надали можливості брати участь у засіданні.

Як повідомляв УНІАН, 12 травня Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурорів про обрання запобіжного заходу Януковичу у вигляді тримання під вартою без права на внесення застави.

Янукович підозрюється в організації шляхом перевищення влади переслідувань та вбивств учасників масових акцій протесту 18-20 лютого 2014 року у Києві та інших містах України.

24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України. Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.

4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою як підозрюваному у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

У вказаному кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного Закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури при внесенні парламентом змін до Конституції 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада своєю постановою відновила дію Конституції 2004 року.