ЄС і США закликали Україну обрати голову САП \ фото УНІАН

Євросоюз і США "дуже розчаровані незрозумілими та невиправданими затримками" в обранні керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Про це йдеться в повідомленні посольства США в Україні. В посольстві нагадали, що САП є вирішальним органом у боротьбі з корупцією на високому рівні.

"Закликаємо відбіркову комісію відновити роботу без подальших затримок. Зупинка процесу відбору підриває роботу антикорупційних органів, створених Україною та її міжнародними партнерами", - зазначається в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожНа посаду керівника САП подалися три недоброчесні працівники НАБУ, серед них - і кум Ситника

Нагадаємо, 9 жовтня мало пройти засідання комісії з обрання керівника САП, але воно не відбулося через відсутність кворуму. Як повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, на засідання не прийшли троє членів, контрольованих Офісом президента. В Офісі президента ситуацію наразі не коментували, передає Радіо Свобода.

Раніше у США і ЄС заявляли, що подальша підтримка України залежатиме від прозорості обрання керівника САП.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня на сайті Офісу президента була опублікована спільна заява за результатами зустрічі президентів України Володимира Зеленського та США Джо Байдена, в якій йшлося про те, що Україна планує негайно обрати нового очільника САП та ухвалити законодавство для захисту повноважень директора Національного антикорупційного бюро, а також забезпечити прозорий та надійний процес відбору його наступника.

Обрання голови САП

Конкурс з обрання голови САП був оголошений 25 січня цього року після того, як її керівник Назар Холодницький оголосив про відставку 21 серпня 2020 року.