Зеленський має єврейське коріння / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що антисемітизм – це отрута, якій немає місця в Україні.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це він сказав в інтерв’ю The Jerusalem Post.

За словами Зеленського, щороку Умань приймає десятки тисяч відвідувачів з усього світу, зокрема з Ізраїлю та США, але цього року через пандемію коронавірусу у світі запроваджуються обмеження на пересування.

Відео дня

«Ми робимо все, щоб зустріти наших гостей у найкращих можливих умовах. На жаль, цього року внаслідок пандемії COVID-19 нам на звернення Ізраїлю довелося застосовувати сувору політику щодо захисту безпеки як громадян України, так і наших відвідувачів з усього світу. Мені дуже шкода, що це призвело до неприємних наслідків для прочан. Нам усім потрібно мати терпіння й терпимість у ці дивні часи. Ми всі пристосовуємося до нових способів робити те, чого раніше ніколи не доводилося робити», – сказав президент.

Читайте такожОб'єднана єврейська община України закликала ЗМІ не маніпулювати на темі приїзду хасидів до Умані та епідемії

Він зауважив, що захист здоров’я іноземних гостей та українських громадян залишається головним пріоритетом у часи пандемії.

Зеленський наголосив, що попри тимчасові заходи, вжиті для боротьби з COVID-19, відвідувачам з Ізраїлю та з усього світу завжди будуть раді в Україні та в Умані зокрема.

На запитання про антисемітські напади на хасидів в Умані та можливість подальшого зростання антисемітизму в Україні Зеленський відповів, що відбувається тісна співпраця та координація з місцевою владою і представниками єврейської громади в Україні та Умані для захисту паломників.

«Ми рішуче засуджуємо будь-які антисемітські напади. Антисемітизм – це отрута, якій немає місця в Україні. І в цьому випадку ми стикнулися з багатьма дезінформаційними кампаніями. Ми реагуємо на кожен можливий випадок прояву агресії на антисемітичному тлі. Тим часом, згідно з опитуванням дослідницького центру Pew у 2018 році, Україна є країною у Східній Європі з найменшим показником антисемітизму. Це обнадіює, але, очевидно, завжди потрібно робити більше, і ми повинні й будемо залишатися надзвичайно пильними», – зауважив президент.

Зеленський розповів, що, маючи єврейське коріння, сам ніколи не був мішенню антисемітських висловлювань в Україні – ні під час виборчої кампанії, ні після обрання президентом.

«Українцям байдуже, є їхній президент євреєм, християнином чи мусульманином, поки він захищає інтереси українського народу», – наголосив він.

Чому хасиди їдуть до Умані

У місті знаходиться могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, - одна з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників цієї течії.

Паломники вірять, що той, хто зустріне новий рік на могилі в Умані, весь рік буде щасливим.

У 2019 для зустрічі 5780-го іудейського нового року (Рош ха-Шана) до Умані прибуло понад 30 тисяч паломників. Цього року святкування заплановано на 18 вересня.