Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що «нормандська зустріч» лідерів України, Німеччини, Франції та РФ у грудні 2019 року в Парижі була складною, але ніхто ні перед ким «на колінах не стояв».

Про це він сказав у фільмі «Рік президента Зеленського», який транслювався в ефірі провідних українських телеканалів.

Читайте такожУзгоджена дата "нормандського саміту" на рівні міністрів – ЗМІ

Відео дня

«Ми, дійсно, тиснемо на всіх – і на росіян, і на європейців. Що таке мінський процес? Раніше зустрічались в Мінську раз на місяць чи раз на три місяці, тому що в когось якісь різні проблеми. Зараз щотижня є відеозустріч мінської групи, ми пришвидшили цей процес - і будуть результати. Після кожної мінської зустрічі має бути «папір», що ми про щось домовились і крок вперед ми зробили», - заявив він.

«Нормандська зустріч була складною, і все це розуміють, на найвищому рівні, який тільки може бути. Але ніхто країну ж не «здав», нічого такого не підписано. Ніхто на колінах, як говорили ... на колінах я буду стояти - нічого цього не зроблено. Мені здається, що ми вийшли з дуже, дуже непоганим результатом. Не обірвався цей діалог, тому що після таких зустрічей люди можуть знову заморозити свої відносини на кілька років, і тоді не буде жодного прогресу», - додав він.

Президент зауважив, що у процесі врегулювання є «часткові перемоги», але потрібно дочекатись повного результату, коли українські території будуть повернуті Україні. «Трішечки треба для цього часу», - наголосив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, за результатами «нормандського саміту» 9 грудня 2019 року у Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії погодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи з розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також у документі йшлося про обмін утримуваними особами.

Крім того, лідери країн «нормандської четвірки» задекларували підтримку досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування.

Разом з тим в комюніке йшлося про узгодження правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і так звану «формулу Штайнмайера».