Зеленський заявив, що досягнута наприкінці липня домовленість про всеосяжне припинення вогню є найважливішою  / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський не виключає, що нещодавнє загострення на Донбасі було пов’язане із зустріччю політичних радників лідерів країн "нормандського формату".

Читайте такожЗеленський назвав терміни нової зустрічі у "нормандському форматі"

Про це він сказав на спільній з федеральним президентом Австрії Александром Ван дер Белленом прес-конференції у Відні. Трансляція заходу велась на Facebook-сторінці Офісу президента.

Відео дня

За словами Зеленського, досягнута наприкінці липня домовленість про всеосяжне припинення вогню є найважливішою.

"Шість тижнів поспіль у нашої країни не було бойових втрат, не було бойових як поранень, так і летальних випадків. Це важливо", - заявив він.

"Коли ми беремо статистику і бачимо щотижня, що відбувалось раніше – скільки ми втрачали хлопців, і ось вам результат – 14 тисяч загиблих на цій війні, яку починала не Україна. Режим тиші – це головний пункт будь-якого документа в будь-якій війні. Ніякого діалогу, ніякого просування далі по "Мінську" без припинення вогню не може бути", - констатував Зеленський.

За його словами, на сьомий тиждень після оголошення режиму тиші загинув український військовослужбовець.

"Не знаю. Можливо, через те, що повинна була бути зустріч радників. Можливо, через це було загострення. Так відбувається дуже часто, коли планується зустріч у Мінському форматі чи зустріч радників, зазвичай ми бачимо якесь напруження і, на жаль, це напруження закінчується провокацією і, на жаль, ця провокація закінчується загибеллю українців", - наголосив він.

На переконання президента, на зустрічі політичних радників лідерів країн "нормандського формату" була досягнута головна домовленість - про продовження режиму тиші на Донбасі.

"Ми не віримо, що не буде провокацій, але ми робимо все, щоб не було загиблих", - заявив він.

Читайте такожУ "Слузі народу" пояснили, чому Росія пішла на зрив перемир'я на Донбасі (відео)

Загострення на Донбасі: що сталося

  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • Протягом доби 6 вересня ситуація в районі проведення операції Об'єднаних сил загострилася: один український військовий загинув, ще один був поранений.
  • Вранці в неділю в районі ООС були виявлені тіла двох військових, які прямували гасити пожежі на Луганщині. У той же день ще двоє військових отримали поранення в результаті підриву на міні автоцистерни Збройних сил України. У понеділок один з них помер.
  • 11 вересня у Берліні відбулась зустріч політичних радників лідерів країн "нормандського формату". Згідно з повідомленням прес-служби Офісу президента України, радники підтримали заклик Києва вжити вичерпних заходів для продовження сталого і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі.