ЄС і Вашингтон побоюються, що РФ може піти на повномасштабний наступ на Україну / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 8 лютого, зустрівся з французьким колегою Еммануелем Макроном у Києві.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу президента.

Зустріч відбулася в Маріїнському палаці. За підсумками - брифінг.

ЗМІ запросили акредитуватися до 12:40. У зв’язку з COVID-обмеженнями у заході можуть взяти участь до 45 представників засобів масової інформації.

Трансляція події українською та французькою мовами відбудеться на сайті представництва президента.

Читайте такожПутін про Мінські угоди: "подобається - не подобається, терпи, моя красуня"

Текстова трансляція нижче:

ОБНОВЛЕНО 16:02: Трансляцію завершено. 

ОНОВЛЕНО 15:54: В присутності президентів відбулося підписання угоди про взаєморозуміння між "Укрзалізницею" та французським підприємством Alstom, постачальником локомотивів.

"Укрзалізниця" підписала угоду з Alstom / скриншот

ОНОВЛЕНО 15:43: Макрон, розповідаючи про кількагодинні дискусії з Путіним, зазначив: "Він (Путін - УНІАН) запевняв мене, що він не ініціатор ескалації, а лише реагує". 

Ситуацію в Білорусі і збільшення військової присутності там Путін, за словами Макрона, виправдовує "тиском та напругою". 

Макрон наголосив, що перемовини з російською стороною тривають, а ситуація з безпекою наразі є "безпрецедентною". 

Президент Франції також зазначив, що докладалися зусилля для того, щоб відбувалася робота з напрацювання нових форматів безпекових гарантій в регіоні умовах, коли є можливість бути вірними своїм цінностям. 

ОНОВЛЕНО 15:40: Макрон очікує, що найближчими тижнями вдасться внести "роз'яснення, які усунуть різночитання" до Мінських домовленостей.

ОНОВЛЕНО 15:35: Зеленський у відповідь на прохання кореспондента УНІАН прокоментувати заяву російського президента Путіна про "подобається, не подобається - терпи, моя красуня", яка стосувалася виконання Україною "Мінських угод" на умовах РФ, сказав:

"Україна терпляча, я думаю, це мудрість. Це важливо для всієї Європи та для росіян. Тому що від нашого терпіння залежить ескалація. Ескалація з іншого боку. Ми захищаємо свою країну, ми на своїй території. Наше терпіння впливає на провокації, коли ми не відповідаємо на них, а поводимося гідно. Тому терпіння - це, як на мене, мудрість".

ОНОВЛЕНО 15:26: Макрон підтвердив, що наступна зустріч радників лідерів "нормандського формату" відбудеться в четвер, 10 лютого. 

ОНОВЛЕНО 15:24: Макрон наголосив, що Росія чинить тиск на України, створюючи загрозу нових військових маневрів та накопичуючи війська на кордонах. 

На його переконання, процес врегулювання ситуації має тривати попри тиск з боку РФ. 

ОНОВЛЕНО 15:22: Макрон підтвердив готовність Франції та Німеччини продовжувати роботу над врегулюванням ситуації. 

Також він заявив, що на зустрічі президент Зеленський підтвердив готовність працювати над виконанням Мінських угод.

Макрон назвав ці домовленості інструментом захисту територіальної цілісності та суверенітету України, які діють.

ОНОВЛЕНО 15:14: Зеленський на брифінгу подякував Макрону за візит та за зусилля його країни та ЄС щодо врегулювання ситуації на Донбасі та економічної ситуації в Україні.

"У нас спільне з президентом Макроном бачення щодо актуальних загроз та викликів для безпеки України, Європи, світу загалом", - наголосив він.

ОНОВЛЕНО 15:07: Розпочався спільний брифінг Макрона та Зеленського. 

ОНОВЛЕНО 14:22. На брифінгу Макрона і Зеленського українські й французькі журналісти зможуть поставити по одному питанню. Прогнозів, коли завершиться розмова президентів, немає, оскільки французький лідер запізнився на 20 хвилин.

ОНОВЛЕНО 13:34. Зустріч Зеленського і Макрона очима фотокореспондентів. 

ОНОВЛЕНО 13:27. За підсумками зустрічі сторони підпишуть документи, проте це будуть не президенти, кажуть журналісти.

ОНОВЛЕНО 13:21.Глава українського МЗС Дмитро Кулеба, коментуючи приїзд Макрона, заявив, що Україна з цікавістю очікує на ті сигнали, які привіз президент Франції. Однак, наголосив міністр, українська влада не перетне своїх "червоних ліній".

ОНОВЛЕНО 13:04. Зеленський та Макрон вийдуть на брифінг до журналістів орієнтовно о 13:40. Як повідомили ЗМІ в ОП, сторони говоритимуть про безпекову ситуацію довкола України і про "Мінські угоди".

ОНОВЛЕНО. 12:53 Президенти зайшли до кімнати перемовин. Журналісти зауважують, що відстань між главами обох держав під час переговорів помітно менша, ніж була між Макроном і Путіним в Москві.

Скріншот

ОНОВЛЕНО 12:50 Макрон прибув до Маріїнського палацу. Зеленський особисто зустрів французького колегу.

ОНОВЛЕНО. 12:30 Кортеж з Макроном виїхав з аеропорту Бориспіль до Маріїнського парку, повідомили кореспонденти Україна 24.

Скріншот

Між прибуттям Макрона до Києва і виїздом кортежу минула більш як година.

ОНОВЛЕНО. 10:38. Financial Times дізналась про угоду Макрона з Путіним. За словами співрозмовників газети, була досягнута домовленість не здійснювати нові військові ініціативи і вести широкий діалог щодо розгортання російських військ.

ОНОВЛЕНО. 10:09 Президент Франції Макрон прибув до Києва.

Напередодні Макрон зустрівся з главою Кремля Володимиром Путіним. За результатами переговорів французький президент заявив, що "найближчі дні будуть вирішальними" для деескалації довкола України.

Своєю чергою, Путін знову пригрозив Києву виконанням "Мінських угод", а Макрону – розв’язанням повномасштабної війни з Росією.

Після зустрічі з Зеленським Макрон знову вирушить до Путіна, оскільки сторони домовилися "разом досягнути результатів, навіть якщо це буде непросто".

Сам російський президент підтвердив, що його зацікавила "низка ідей" Макрона.

Путін наполягає на юридичних зобов’язаннях НАТО й США щодо невступу України до Альянсу, бо це, на його переконання, може загрожувати нацбезпеці країни.

Після серії зустрічей з представниками РФ Захід одноголосно відмовив Москві у претензіях щодо політики розширення НАТО. При цьому Росія продовжує шантажувати Європу воєнною ескалацією, сконцентрувавши навколо України понад 100 тисяч своїх військових.

ЄС і Вашингтон побоюються, що РФ може піти на повномасштабний наступ на Україну, й розробляє інструменти стримування апетитів Москви включно з поставками зброї українській армії.

Під час зустрічі з Макроном Путін підтвердив, що вимагає від Києва виконання Мінських угод, маючи на увазі надання "особливого статусу" Донбасу на умовах Москви: "Іншої альтернативи просто немає. У Києві то кажуть, що виконуватимуть, то кажуть, що це зруйнує їхню країну. І президент чинний нещодавно заявив, що йому жоден пункт не подобається з цих Мінських угод. Ну, подобається - не подобається. Терпи, моя красуня! Треба виконувати".

Хоча у США раніше підтвердили, що Україна за ці роки виконала "більшість, якщо не всі" умови Мінських угод. Водночас з боку Росії не було практично нічого зроблено в цьому напрямку.

Київ автономію ОРДЛО за сценарієм Кремля відкидає.

Вас також можуть зацікавити новини: