
Свіжий кефір, якщо вчасно його не випити, має властивість прокисати - тоді з нього можна що-небудь приготувати. Звичайно, не варто використовувати кефір тритижневої давності, але якщо він лежить в холодильнику близько п'яти днів, то цілком підійде для смачної випічки. УНІАН розповість, що приготувати з простроченого кефіру в духовці і на сковороді.
Раніше ми говорили про те, яка буває випічка на кислому молоці.
Пиріг "Зебра" - ніжна випічка на кефірі
- кефір - 1 стакан;
- яйця - 3 шт;
- вершкове масло - 200 гр;
- ванілін - 0.5 ч. л;
- борошно - 2 склянки;
- розпушувач - 1 пакетик;
- какао - 3 ст. л;
- рослинна олія;
- цукор - 0.5 склянки.
Яйця збити з цукром і ваніліном до повного розчинення цукру. Розтопити вершкове масло, додати до яєць разом з кефіром. Порціями всипати борошно, помішуючи тісто, додаючи розпушувач. Розділити тісто на дві частини, одну залишити так, в другу додати какао. Змастити деко олією, по черзі додавати тісто столовою ложкою - біле, темне. Випікати пиріг в духовці 30-40 хвилин при 180 °C. Коли пиріг охолоне, дістати його з форми і подавати до столу.
Оладки на кефірі пишні, як пух - рецепт
- кефір - 0.5 л;
- цукор - 3-4 ст. л;
- сіль - 1 ч. л;
- сода - 1 ч. л;
- борошно - 1.5-2 склянки.
Кефір змішати з цукром, сіллю і содою, додати борошно, перемішати. Сковороду змастити олією, ложкою викладати тісто. Обсмажувати оладки з двох сторін до готовності.
Гарбузова запіканка - рецепти з кефіром
- гарбуз - 600 гр;
- манка - 1 стакан;
- кефір - 0.5 склянки;
- цукор - 0.5 склянки;
- яйця - 1-2 шт;
- розпушувач - 1 ч. л.
У глибоку миску висипати манку, вилити кефір, перемішати і залишити на 1 годину. Гарбуз очистити від шкірки, волокон і насіння, вимити, нарізати шматочками, відварити у воді протягом 20 хвилин. М'якоть злити, воду остудити, подрібнити гарбуз в блендері. Додати до гарбуза яйце і цукор, потім вилити цю масу до манки з кефіром, висипати розпушувач і перемішати. Форму для запікання змастити маслом, вилити тісто, розігріти духовку. Випікати блюдо 45 хвилин при 170 °C.