Слово "еклер" у перекладі з французької мови означає "блискавка". Існує версія, що таку назву ці тістечка отримали за здатність швидко збільшуватися в розмірі.
Еклери легко впізнати завдяки витягнутій формі. Роблять їх із заварного тіста, а начинка у них завжди солодка. Зверху еклери поливають глазур’ю, карамеллю або посипають цукровою пудрою.
Еклери зі згущеним молоком
- Молоко - 125 мл
- Вода - 125 мл
- Борошно - 150 г
- Вершкове масло - 100 г
- Цукор - 0,5 ч. л.
- Сіль - 0,25 год. л.
- Яйця - 4 шт. (3-4 шт. залежно від розміру)
Для крему
- Варене згущене молоко - 380 г
- Згущене молоко - 2 ст. л.
- Вершкове масло - 200 г
Молоко і воду налити у ківш або каструлю, додати масло, сіль та цукор, покласти на вогонь. Помішуючи, розтопити масло, але не доводити до кипіння, а чекати перших бульбашок.
Читайте такожНіжні заварні тістечка: як приготувати неймовірні профітролі із сирним кремомВисипати борошно й відразу почати інтенсивно мішати лопаткою, замішуючи тісто. Зменшити вогонь до мінімуму. Тримати тісто на вогні 2-3 хвилини, весь час мішаючи лопаткою. Коли тісто скачається в кулю, вимкнути нагрів і прибрати каструлю.
Дати тісту трохи охолонути. По одному додавати у нього яйця, після кожного інтенсивно перемішуючи. Мішати можна як лопаткою, так і міксером. Кількість яєць може бути різною, це залежить від їхнього розміру та борошна – в результаті тісто повинно стати гладеньким, блискучим і трохи текучим.
Перекласти тісто у кондитерський мішок. Деко застелити пекарським папером. Відкинути еклери у вигляді тонких трубочок. За допомогою виделки вирівняти їхню форму.
Випікати еклери 30 хвилин, у попередньо розігрітій до 180°С духовці. Готові еклери охолоджувати на решітці.
Приготування крему. Збити варене і звичайне згущене молоко з маслом (продукти для крему повинні бути кімнатної температури). Збивати до пишного однорідного стану.
Еклери надрізати збоку гострим ножем. Перекласти крем у кондитерський мішок і наповнити ним еклери.
Еклери зі згущеним молоком і коньяком
- Молоко - 125 мл
- Вода - 125 мл
- Вершкове масло - 100 г
- Цукор - 0,5 ч. л.
- Борошно - 150 г
- Сіль - дрібка
- Яйця - 4-5 шт.
Для крему
- Варена згущене молоко - 1 банка
- Звичайна згущене молоко - 2-3 ст. л.
- Вершкове масло - 200 г
- Коньяк - 1-2 ст. л.
У каструлі змішати молоко, воду та вершкове масло. Нагріти, дати закипіти й кип'ятити на повільному вогні 5-10 хвилин.
Вимкнути вогонь, додати в каструлю просіяне борошно, швидко розмішати. Мішати тісто добре, щоб воно було цілим шматком і відставало від стінок каструлі.
Коли тісто трохи охолоне, перекласти його в чашу комбайна. На повільній швидкості поступово починати вводити яйця по одному. Яєць може піти 4 або 5, все залежить від їхніх розмірів та якості борошна – потрібно дивитися за консистенцією тіста. Тісто має вийти глянсове, дуже гарної консистенції.
Викласти тісто у кондитерський мішок, застелити деко пекарським папером і видавлювати тісто смужками. Випікати у розігрітій до 200°С духовці 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 175°С і пекти ще 10 хвилин.
Для крему всі продукти повинні бути кімнатної температури. На повільній швидкості в комбайні змішати масло і варене згущене молоко. Потім додати коньяк і звичайну згущене молоко.
Готові еклери надрізати збоку і наповнити кремом.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Ідеально пишний бісквіт: як приготувати смачну випічку
- Найкращий крем для бісквіта: різні рецепти для просочення та прикрашання тортів
- Смачний та ніжний пиріг: як приготувати чудову випічку на кислому молоці
- Найніжніші сирники: як приготувати пишні й апетитні смаколики
- Апетитні курячі відбивні з сиром: як приготувати дуже смачне м’ясо