З прянощами, медом, молоком - такий чай не тільки зігріває в холод, але і допомагає впоратися із застудою та піднімає настрій. УНІАН пропонує три найкращі рецепти зимового чаю.
Раніше ми розповідали, як заварювати шипшину сушену, щоб зберегти вітаміни.
Імбирний чай з молоком і кардамоном
- Чорний чай (листовий) - 3-4 ч. л.
- Вода - 950 мл
- Імбир (корінь) - 5 см
- Кардамон - 3-4 коробочки
- Молоко - 120-180 мл
- Цукор - 8 ст. л. або за смаком
Корінь імбиру почистьте та натріть на дрібній тертці, кардамон покришіть. Залийте водою, поставте на вогонь, кип'ятіть 6-7 хвилин - до появи жовтуватого відтінку. Всипте цукор, проваріть ще 1-2 хвилини. Додайте чай і варіть ще стільки ж. Влийте гаряче молоко, ще трохи проваріть. Перед подачею процідіть.
Обліпиховий чай з імбиром
- Чорний чай - 2 ч. л.
- Вода - 500-600 мл
- Обліпиха - 100 г
- Імбир (корінь) - 2-3 см
- Цукор або мед - за смаком
Залийте чай окропом, дайте настоятися. Обліпиху розімніть.
Можна використовувати заготовку обліпихи з цукром - тоді в напій цукор додавати не потрібно.
Очищений імбир наріжте тонкими шматочками. Додайте до обліпихи, всипте цукор. Влийте проціджений чай. Перемішайте і ще раз процідіть.
Чай масала з молоком і прянощами
- Вода - 300 мл
- Молоко - 300 мл
- Чорний листовий чай - 4 ч. л.
- Мед - 1 ст. л.
- Паличка кориці (можна замінити меленою) - 1 шт.
- Зірочка анісу - 1 шт.
- Кардамон (можна замінити меленим) - 5 коробочок
- Чорний перець горошком - 3 шт.
- Гвоздика - 3 бутони
- Сухий імбир - 1/2 ч. л.
Змішайте молоко з водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь, додайте чай та прянощі.
Кількість прянощів можна брати на свій смак.
Додайте мед, перемішайте.
Мед можна замінити цукром.
Проваріть чай 2-3 хвилини, а потім дайте настоятися 5 хвилин під кришкою. Процідіть чай через сито.