
Окрошка зараз - найпопулярніша страва у спеку, адже вона чудово освіжає та охолоджує, а також славиться своїми смаковими якостями. Її можна готувати на сироватці, сметані, курячому бульйоні і навіть мінералці, але раніше цю страву готували інакше. УНІАН розповість, як за старих часів робили окрошку і чим заправляли.
Як з'явилася окрошка на квасі
Вважається, що попередник окрошки - страва під назвою "тюря", у складі якої був тільки квас, нарізана цибуля і розмочений хліб. Потім інгредієнти стали змінюватися, але у 18 столітті в окрошку можна було додавати і дичину, і птицю, і будь-яке м'ясо, і навіть рибу. Огірки потрібно було використовувати і свіжі, і солоні, разом з рештою інгредієнтів перемішували і розминали виделкою, щоб овочі дали сік.
Цікаво, чим спочатку заправляли окрошку - кулінари брали сливовий і огірковий розсоли, яблучний оцет і квас, а ось картоплі в складі не було - її можна було подавати окремо і в смаженому вигляді.
За часів СРСР квас замінили кефіром, а птицю і дичину - ковбасою. Зараз варіацій цієї страви безліч, але ви можете дізнатися, як саме готували окрошку наші предки.
"Та сама" окрошка 18 століття - рецепт
Інгредієнти на 1 л хлібного квасу:
- 250 гр готових м'ясних продуктів;
- 2 свіжих огірки;
- 75 гр зеленої цибулі;
- 2 яйця;
- 0.5 склянки сметани;
- 1 чайна ложка цукру.
Яловичину, шинку, язик і свіжий огірок нарізати кубиком. Подрібнити зелену цибулю, перекласти в глибоку тарілку, посолити і розім'яти ложкою, щоб цибуля пустила сік і стала м'якою. Яйця зварити, білки нарізати кубиком, а жовтки розтерти в каструлі. До них додати сметану, гірчицю на кінчику ножа, цукор і сіль. Перемішати, розвести квасом, додати м'ясо, огірки та цибулю. Перед подачею посипати окрошку нарізаним кропом.