
Гарбузовий суп варять по-різному: з молоком, із вершками або без них, із картоплею або крупою, а то й зовсім на одному гарбузі. Ба більше, не всі люди знають, що можна приготувати гарбузовий суп без блендера.
Раніше ми розповідали про те, як варити гарбузову кашу, а сьогодні поговоримо про іншу, не менш популярну, осінню страву.
- Гарбузовий суп із картоплею
- Гарбузовий суп на вечерю
- Гарбузовий суп із куркою
- Гарбузовий суп без вершків
Гарбузовий суп із картоплею

- гарбуз - 700 г;
- картопля - 2-3 шт;
- морква - 1-2 шт;
- цибуля ріпчаста - 1 шт;
- часник - 1-2 зубчики;
- вершки (жирністю 20%) - 70 мл;
- олія оливкова - 3 ст.л;
- сіль - за смаком;
- насіння гарбузове (для подачі) - за смаком;
- вода - 350 мл.
Гарбуз, цибулю та моркву нарізати шматочками, часник подрібнити. На сковороді розігріти оливкову олію, викласти овочі. Тушкувати протягом 10 хвилин. Очистити й нарізати картоплю, викласти в каструлю. Додати до неї тушковані овочі, залити водою і варити до готовності картоплі (вона має стати м'якою).
Готові овочі перекласти в блендер, посолити та збити. Влити вершки та перемішати. Подавати крем-суп, посипавши гарбузовим насінням.
Гарбузовий суп на вечерю
- гарбуз (очищений) - 230 г;
- картопля - 160 г;
- морква - 80 г;
- цибуля ріпчаста - 50 г;
- вершки 20% - 50 мл + для подачі;
- масло топлене - 10 г;
- сіль - 1/2 ч.л;
- мускатний горіх (тертий) - на кінчику ножа;
- трави прованські - 1/4 ч.л + для подачі;
- перець чорний мелений - на кінчику ножа;
- вода - 500 мл.
Гарбуз і моркву очистити, нарізати великими шматками, покласти в каструлю. Залити овочі водою і поставити на вогонь. Після того, як вода закипить, варити овочі 25-30 хвилин. Готовність овочів можна зрозуміти за їхньою м'якістю.
Цибулю очистити, нарізати дрібними кубиками. У сковорідці розігріти топлене масло, викласти цибулю, обсмажити до прозорості. Додати цибулю в каструлю з овочами, посолити. Блендером збити масу до однорідного стану.
Наприкінці влити вершки, трави та чорний мелений перець. Перемішати, довести до кипіння і зняти з вогню. Подавати суп із додатковою порцією вершків.
Гарбузовий суп із куркою

- гарбуз - 350 г (очищеного);
- куряче філе - 300 г;
- картопля - 100 г;
- цибуля-порей - 60 г;
- морква - 60 г;
- часник - 1 зубчик (5 г);
- масло вершкове - 50 г;
- сир твердий - 25 г;
- сіль - 1 ч.л (або за смаком);
- перець чорний мелений - 0,5 ч.л;
- зелень свіжа - 5 г;
- лимон - 40 г;
- хліб білий - 2 скибочки (40 г);
- сметана (для подачі, за бажанням) - 1 ст.л;
- вода - 750 мл.
Куряче філе вимити та нарізати шматочками. Викласти його в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Довести до кипіння, зняти піну і варити 25-30 хвилин. Картоплю, моркву і гарбуз очистити, нарізати кубиками. Цибулю порей нарізати кільцями (за бажанням можна використовувати не тільки білу частину).
Читайте такожСоковиті котлети з сиром: як приготувати смачну стравумасло розтопити на сковороді, обсмажити цибулю 3 хвилини. Додати моркву, смажити ще 5 хвилин. Прибрати овочі зі сковороди. Білий хліб нарізати шматочками і злегка обсмажити без олії.
Бульйон процідити, а потім повернути назад у каструлю. Додати гарбуз і картоплю, посолити, варити 10 хвилин. Покласти в каструлю моркву і цибулю, варити до м'якості картоплі.
Перебити масу блендером, твердий сир натерти на тертці, часник подрібнити і додати все це в суп. Поперчити, вичавити сік лимона (1 ст.л). Помішуючи, варити суп ще 5 хвилин. Подавати гарбузовий суп із куркою, додавши грінки та посипавши подрібненою зеленню. За бажанням можна додавати сметану.
Гарбузовий суп без вершків
Для цього рецепта попередньо необхідно замочити квасолю на ніч.
- гарбуз - 400 г;
- квасоля біла - 170 г;
- перець болгарський - 90 г;
- картопля - 80 г;
- цибуля-порей - 80 г;
- селера (корінь) - 60 г;
- морква - 60 г;
- томатна паста - 1 ст.л;
- олія соняшникова - 40 мл;
- зелень петрушки - 5 г;
- сіль - 1 ч.л (за смаком);
- перець чорний мелений - 0,5 ч.л (за смаком);
- вода - 2,5 л.
Злити з квасолі воду, залити чистою (1.5 л.) і варити до готовності - 1.5 години. Очистити гарбуз, перець і корінь селери. Гарбуз і картоплю нарізати великими кубиками, моркву і селеру - кубиками поменше, перець - смужками. Білу частину цибулі нарізати кільцями.
Розігріти в сковорідці олію, викласти гарбуз, селеру і моркву, обсмажувати 5-10 хвилин. Додати цибулю і перець, смажити ще 5 хвилин. Влити томатну пасту і, помішуючи, смажити ще 5 хвилин.
Коли квасоля стане м'якою, додати до неї картоплю, долити води так, щоб вийшло 2.5 літра, посолити і варити 10 хвилин. Всипати овочеву засмажку і залишити варитися ще на 10 хвилин. Зелень дрібно нарізати, додати в суп. Поперчити, спробувати на сіль, якщо потрібно - посолити ще.
Вас також може зацікавити: