
Мандарини - улюблений багатьма українцями фрукт, сортів якого існує безліч.
Це невичерпне джерело вітаміну С і дуже смачні ласощі, звісно, якщо купити їх свіжими. УНІАН підкаже, як не помилитися в магазині і принести додому заповітний святковий фрукт.
Раніше ми говорили про те, що приготувати на Новий рік 2022.
- Скільки мандарин можна з'їсти за один раз - користь і шкода фруктів
- Як вибрати стиглі мандарини
- Цукати з цитрусових - 2 простих рецепти
Скільки мандарин можна з'їсти за один раз - користь і шкода фруктів
Читайте такожЯк приготувати смачне згущене молоко: рецепти і поради для загущення, B1 і B2, бета-каротин, клітковина, антиоксиданти та багато інших корисних речовин - та причина, з якої дієтологи однозначно рекомендують мандарини. Проте безконтрольно вживати їх не можна, оскільки у фруктах присутня глюкоза, яка провокує вироблення інсуліну. Лікарі не рекомендують з'їдати більше 300 гр будь-яких фруктів, не тільки мандаринів, інакше людина почне поправлятися.
Таким чином виходить, що найбільш вдалий варіант - взяти 250-300 гр мандаринів і розділити їх на кілька прийомів їжі. При цьому потрібно пам'ятати, що чим солодший фрукт, тим більше в ньому цукру. Не можна мандарини людям із хворобами травного тракту - гастритом, панкреатитом або виразкою. Також краще не давати цитрусові дітям до 1 року - можете спровокувати алергію.
Як вибрати стиглі мандарини

Загалом існує два найсолодших сорти мандаринів:
- "Клементина" - винайшли у XX столітті, схрестивши мандарини й апельсини. Плоди солодші за будь-які інші, з тонкою гладкою шкіркою насиченого кольору, мають багато кісточок.
- "Мінеола" - за формою нагадують грушу, шкірка тонка, з червонуватим відтінком. Дуже багато кісточок і кисло-солодкий смак.
Країна-виробник теж має значення, наприклад:
- Абхазькі мандарини солодкі, але з кислинкою в післясмаку. Зазвичай невеликі за розміром, жовто-помаранчевого кольору, іноді з зеленуватими плямами. Чистяться легко, кісточок мало.
- Мандарини з Туреччини важко почистити через тонку шкірку. Кісточок у них багато, але потрібно звертати увагу на колір - що яскравіший, то солодший.
- Іспанські фрукти відрізняються товстою шкіркою, чистяться легко, дуже солодкі. Мають оранжево-червоний відтінок, кісточок мало.
- Марокканські мандарини взагалі не мають кісточок, шкірка знімається легко. Приплюснута форма і яскраво-червоний відтінок допоможуть вам не переплутати їх з іншими сортами.
Для того, щоб вибрати найсвіжіші та найсолодші мандарини, скористайтеся нижчеописаними правилами:

- гарний плід не має цвілі, гнилі чи вм'ятин на поверхні;
- мандарини мають бути пружними на дотик - сухі та тверді краще відкласти в сторону;
- шкірка свіжих фруктів відділяється легко і має пористу структуру;
- важкий плід - свіжий плід, до того ж, однакового розміру з іншими такого ж сорту;
- хороший стиглий фрукт рівномірно забарвлений, без різкої зміни відтінку або плям;
- помаранчеві мандарини - кислі, червоні - солодкі.
Матова шкірка мандарина підкаже вам, що дозрівав він на прилавку або в ящику, глянцева - плід уже зірвали стиглим. Під час покупки краще понюхати фрукт - часто їх обробляють рослинною олією для більш привабливого зовнішнього вигляду.
Цукати з цитрусових - 2 простих рецепти

Як зробити цукати з мандаринів швидко
- Мандарини - 800 гр
- Цукор - 300 г
- Вода - 112 мл
Очистити мандарин, видалити білі прожилки. Замочити на 6 годин із дрібкою солі, двічі змінюючи воду. Потім кірки висушити і подивитися вагу. Цукру має бути стільки ж, скільки й мандаринових кірок, а кількість води розраховується за формулою: на 1 кг цукру - 375 мл води.
Після всіх вищевказаних приготувань помістити шкірку в каструлю, залити свіжою водою. Довести до кипіння і варити 5 хвилин. Після цього дістати шкірку, нарізати смужками. У каструлі з'єднати цукор і воду, довести до кипіння, опустити шкірку в киплячий сироп. Варити приблизно 1 годину, поки сироп повністю не википить. Готові мандаринові кірки розкласти на блюдо або деко і висушити до бажаного стану.
Цукати з апельсинових кірок
- Апельсин - 300 гр;
- Вода - 150 мл;
- Цукор - 180 гр;
- Сіль - 3 ч.л;
- Лимонний сік - 1 ст.л.
Апельсинову шкірку вимити, нарізати смужками, скласти в каструлю, залити водою і всипати 1 ч. л. солі. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння і варити 7-10 хвилин. Таку процедуру повторити ще 2 рази. Потім відкинути кірки на друшляк і залишити їх на півгодини.
Читайте такожНезвичайні страви на Новий рік: топ-5 гастрономічних ідейсироп: з'єднати в місткості цукор і воду, довести до кипіння і проварити, поки цукор не розчиниться. Опустити в сироп апельсинові кірки, варити до випаровування рідини 20-30 хвилин, не накриваючи кришкою. Наприкінці додати лимонний сік і перемішати.
Деко застелити папером, викласти на нього кірки, сушити за кімнатної температури добу або 3-4 години в духовці, розігрітій до 100°C. Готовий десерт не повинен прилипати до рук, але має добре згинатися.