Помідори є одними із найпопулярніших овочів для консервації.
Заготовляють помідори на зиму різними способами, використовуючи всякі рецепти й застосовуючи певні секрети приготування, аби можна було посмакувати цими овочами в холодну пору року.
Консервовані помідори
(на 3-літрову банку)
- Помідори - 2 кг
- Перець горошком - 3 шт.
- Часник - 3 зубч.
- Цибуля ріпчаста - 0,5 кг
- Лавровий лист - 2 шт.
- Вода - 1,5 л
- Цукор - 2 ст.л.
- Сіль - 60 г
- Кріп - 2 г
- Хрін - 2 листки
- Смородина - 2 листки
- Оцет 9% - 50 мл
На дно стерилізованої банки покласти накришені зубчики часнику, цибулю, зелень кропу, листя хрону, листя смородини та перець горошком.
Читайте такожСалат з огірків на зиму: рецепти смачної закуски
Вимити помідори, покласти їх у підготовлену банку, заливши на 10 хвилин окропом. Через деякий час злити заливку в каструлю. Додати цукор, сіль і нагріти її до кипіння, після чого влити оцет.
Залити помідори киплячим розсолом і відразу ж закатати кришками. Перевернути банку догори дном, укутати її до цілковитого охолодження. Після того, як банка остигне, прибрати її в холодне місце.
Помідори з гірчицею
- Помідори - 1 кг
- Порошок гірчиці - 2 ст.л.
- Кріп - гілочка
- Часник - 4 зубч.
- Перець горошком - 10 шт.
- Хрін - 2 шт.
- Сіль - 2 ст.л.
- Цукор - 1 ст.л.
- Оцет - 1 ч.л.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Вода - 1 л
Ретельно помити банки та кришки. Потім їх слід простерилізувати. Зробити це можна на водяній бані, в мікрохвильовці або ж у духовці.
У помідорах, де була плодоніжка, зробити по кілька проколів, щоб плоди були цілими й апетитними на вигляд.
У чисту стерильну банку на дно покласти лист хрону, зубчики часнику, лавровий лист і гілочки кропу. Додати помідори.
Приготування розсолу. Налити в каструлю води, додати сіль і цукор. Покласти на сильний вогонь, після закипання проварити близько 1 хвилини, влити оцет, і зняти розсіл з вогню.
Вкинути до помідорів порошок гірчиці та перець горошком. Акуратно струснути банку, щоб гірчиця розподілилася по томатах.
Залити банки киплячим маринадом. Закрити стерильними кришками. Покласти заготовку під теплу ковдру й залишити до повного охолодження. Остиглі банки перемістити в прохолодне місце на зберігання.
Пікантні консервовані помідори
(на дві 3-літрові банки)
- Помідори - 3 кг
- Часник - 3 шт
- Перець болгарський - 4 шт
- Перець червоний пекучий - 0,5 шт
- Сіль - 3 ст. л.
- Цукор - 12 ст. л.
- Оцет (9%) - 150 мл
- Вода - 3 л
- Селера листова - 4 гілочки
- Петрушка - 4 гілочки
Підготувати банки. Вимити перці, помідори та зелень. Часник почистити.
Читайте такожПросто й смачно: рецепти найкращого домашнього печива
У помідорів вирізати плодоніжки і вставити по зубку часнику.
Помістити помідори в банку, прошаровуючи гілочками селери та петрушки, шматочками болгарського перцю та шматочком стручка гострого перцю. Залити окропом на 20 хвилин.
Воду злити, при цьому заміряти.
Далі додати з розрахунку на 1 л води - 1 столову ложку (з гіркою) солі, 4 столові ложки (з гіркою) цукру. Закип'ятити, додати 50 мл оцту.
Залити банки й закатати. Остудити, укутавши ковдрою.