Банош або бануш - найвідоміша страва української закарпатської кухні, яка готується з кукурудзяної каші з додаванням сиру і м'яса за смаком. Це ситна і недорога страва, оскільки кукурудзяна крупа є однією з найдешевших. Банош рекомендується готувати на один раз, оскільки після повторного розігрівання каша стає несмачною.
- Як варити класичний банош
- Бануш зі шкварками і бринзою
- Бануш з грибами та маринованою цибулею від Євгена Клопотенка
Раніше ми розповідали як готувати ще одне національне блюдо - український борщ.
Як варити класичний банош
- Кукурудзяна крупа - 100 г.
- Сметана жирна - 250 мл.
- Молоко - 200 мл
- Сіль і перець за смаком.
- Вода - 100 мл.
Крупу промийте 2-3 рази під проточною водою. Воду залити в каструлю і довести до кипіння. Додати молоко і сметану в воду, довести до кипіння на середньому вогні. У киплячу рідину всипати промиту кукурудзяну крупу. Посолити і поперчити кашу за смаком. Варити банош до готовності, поки каша не почне легко відходити від стінок каструлі (приблизно 25-30 хвилин). Після цього додати в кашу інші інгредієнти за смаком - бринзу, сало, гриби і т. д.
Раніше ми писали докладніше про те, як варити кукурудзяну крупу.
Бануш зі шкварками і бринзою
- Сметана - 200 г.
- Вода - 200 г.
- Кукурудзяна крупа - 180 г.
- Копчене сало - 100 г.
- Цибуля ріпчаста - 1/2 шт.
- Бринза - 150 г.
- Сир - 100 г.
- Олія для обсмажування.
- Сіль, перець - за смаком.
Змішати в каструлі сметану і воду. Довести до кипіння. Крупу промити 2-3 рази і додати в киплячу суміш. Варити банош приблизно 20 хвилин, постійно помішуючи. Сало підсмажити на олії на сковороді до золотистого кольору. Вийняти шкварки, а на жирі з-під сала підсмажити дрібно нарізану цибулю.
У гарячий банош вмішати сир. Зверху посипати тертою бринзою. Зверху викласти на бануш шкварки з цибулею.
Бануш з грибами та маринованою цибулею від Євгена Клопотенка
Незвичайний рецепт баноша опублікував на своєму сайті.
- Кукурудзяна крупа - 150 г.
- Гливи - 100 г.
- Молоко 2,5% - 450 мл.
- Яблучний або винний оцет - 100 мл.
- Вода-200 мл (для маринування цибулі).
- Цибуля - 1 шт.
- Вершкове масло - 20 г.
- Соняшникова олія - 1 ст. л.
- Сметана 10% - 1 ст. л.
- Твердий сир - 50 г.
- Сіль і перець за смаком.
Замаринувати цибулю - нарізати півкільцями, залити оцтом і склянкою води. Додати дрібку солі. Залишити маринуватися цибулю на 30 хвилин. Гливи нарізати соломкою. Розігріти сковороду з маслом і соняшниковою олією. Обсмажувати гливи 3-4 хвилини.
Кукурудзяну крупу залити молоком. Додати сіль, перець за смаком. Варити кашу на середньому вогні, постійно помішуючи. Час варіння залежить від помелу крупи і вказано на упаковці. У готову кашу вмішати сметану. Викладіть на кашу твердий сир і смажені гриби. Зверху прикрасити маринованою цибулею і відразу подавати гарячу кашу до столу.