Картопля - це універсальний інгредієнт, який можна використовувати для приготування безлічі страв, а не тільки посмажити, зварити або зробити пюре. Пропонуємо переконатися в тому, що приготувати з картоплі на вечерю ситні і смачні страви, які урізноманітнюють звичне меню, дуже просто.
Картопля з яйцями на сковороді - смачно і дуже швидко
Інгредієнти на 2 порції:
- Картопля - 2 шт невеликих.
- Яйця - 4 шт.
- Сир твердий - 100-150 г.
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком.
- Рослинна олія - 2 ст. л.
Для приготування цієї страви з картоплі на плиті очищені картоплини наріжте максимально тонкими кружечками не більш як 2 мм (як на чіпси), і викладіть на велику сковороду в розігріте масло в один шар. Поки слайси смажаться (на середньому вогні), почніть натирати сир на крупній тертці.
Через кілька хвилин, коли низ підсмажиться до золотистого кольору, а верх почне ставати прозорим, переверніть їх на іншу сторону і трохи присолите. Якщо слайси будуть товсті, вони не встигнуть дійти і залишаться напівсирими всередині, тоді смажте довше.
Далі зверху вбийте яйця так, щоб вони розподілилися рівномірно - умовно кажучи, розділивши сковороду на 4 частини і утворивши з жовтків квадрат. Присоліть і поперчіть, посипте зверху тертим сиром. Накрийте кришкою і тримайте на маленькому вогні 7-8 хвилин, поки яйця не стануть готовими, а сир не розплавиться.
За бажанням сир можете укласти тонко нарізаними шматочками. Якщо сир солоний, присолюйте менше. Подавайте гарячим.
Картопля по-селянськи в духовці
На питання, що приготувати з картоплі в духовці, насамперед приходить одна відповідь. Ця страва теж готується просто і швидко.
Інгредієнти на 4 порції:
- Картопля невелика - 12 шт.
- Сіль - за смаком.
- Спеції для овочів - 2 ст. л.
- Рослинна олія - 5 ст. л.
Очищену картоплю наріжте часточками уздовж. Дрібну на 4 частини, велику на 6 або 8, щоб часточки вийшли приблизно однієї товщини, не більше 2-2,5 см. Якщо шкірка тонка, чиста і без пошкоджень, її можна не чистити, а ретельно промити.
Застеліть деко пергаментом для випікання, викладіть картоплю, полийте олією і посипте спеціями. Подивіться на склад спецій, якщо вони не містять сіль, посоліть. Добре перемішайте і поставте в розігріту духовку приблизно на 30 хвилин при температурі 200 градусів. На половині часу перемішайте і додайте олії, якщо картопля сильно її увібрала і виглядає сухуватою. Готову до подачі страву посипте подрібненим і розчавленим площиною широкого ножа часником або нарізаною зеленою цибулею (або молодим зеленим часником), петрушкою.
Інші прості страви з картоплі на сковороді і в духовці - три варіанти
Картопля, тушкована з рибою на сковороді:
Покладіть нарізану кружальцями картоплю в розігріте масло, обсмажте з двох сторін, присоліть. У процесі на іншій сковорідці пропасируйте цибулю з морквою. Викладіть на картоплю шматочки морської риби (філе мінтая, хека), посипте спеціями і покрийте засмажкою. Додайте окріп, щоб дійшов до риби, щільно закрийте кришкою і тушкуйте до готовності на середньому вогні. Якщо ви любите буряк, обсмажте його тонкими кружальцями разом з картоплею, також добре поєднується кольорова капуста і брокколі.
Картопля по-селянськи на плиті:
- 8 середніх картоплин;
- 1 великий лук;
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Очистіть картоплю, розріжте уздовж навпіл і поперек півкільцями товщиною 5-7 мм. Лук очистіть і наріжте середніми кубиками. Розігрійте сковороду на середньому вогні і додайте рослинне масло. Покладіть нарізану цибулю на сковороду і злегка обсмажте. Додайте нарізану картоплю на сковороду, посоліть і поперчіть за смаком. Періодично помішуйте. Готуйте, поки картопля не стане м'якою всередині із золотистою скоринкою.
Запечена картопля в духовці під сиром:
Прості страви з картоплі на швидку руку в духовці можна приготувати, якщо трохи підварити бульби в мундирах до напівготовності. Для цього середні картоплини помістіть на 10 хвилин у киплячу воду або залийте окропом з електрочайника. Поки вариться, подрібніть кріп, часник, змішайте з рослинним маслом і сіллю до консистенції кашки.
Далі потрібно надрізати підварені бульби хрест-навхрест глибиною до половини картоплі, начинити розрізи підготовленою сумішшю, посипати тертим сиром і відправити в розігріту духовку ще на 15 хвилин. Картопля, запечена з сиром і зеленню в духовці, готова.
Раніше УНІАН розповідав, як приготувати смачний і ситний плов з овочами, зварити базовий овочевий бульйон і всього за 15 хвилин смачно посмажити брюссельську капусту.