Страви з овочів - корисні рецепти / depositphotos.com

Перелік продуктів, дозволених у Петрів піст, досить широкий. Можна їсти каші, рибу, фрукти, овочі, зелень, олію та навіть іноді пити вино. Пропонуємо вам кілька варіантів пісних страв, які досить просто готувати та які урізноманітнять ваше меню.

Овочевий плов на сковороді

Інгредієнти:

  • Довгозернистий рис - 2 ст.
  • Морква - 2 шт.
  • Лук - 1 шт.
  • Солодкий перець - 1 шт.
  • Овочевий бульйон (як зварити, читайте нижче) - 4 ст. 
  • Куркума - 1/2 ч. л. 
  • Коріандр мелений - 1/2 ч. л.
  • Сіль - за смаком.

Підготуємо овочі. Очищаємо цибулю і моркву, нарізаємо півкільцями товщиною 2 мм. Солодкий перець нарізаємо соломкою.

Відео дня

Далі обсмажте в глибокій сковороді цибулю до м'якості, в попередньо розігрітій олії. Вона має набути легкого золотистого відтінку. Можна використовувати і широку низьку каструлю з товстим дном.

Додайте перець і моркву, продовжуйте готувати, помішуючи, близько 5-6 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

Тепер додайте рис і змішайте з овочами. Обсмажте рис протягом 2-3 хвилин.

В окремій каструлі підігрійте овочевий бульйон, додайте в нього сіль і спеції. Перемішайте, щоб спеції розчинилися.

Перелийте гарячий бульйон у плов, знову перемішайте всі інгредієнти. Після того, як закипить, поставте вогонь на мінімум, закрийте кришкою і тримайте на невеликому вогні десь з півгодини, доки рис не вбере всю рідину. Вимкніть плиту та дайте настоятися ще 10 хвилин.

За бажанням солодкий перець можна замінити нарізаними слайсами печерицями. Перед подачею посипте плов з овочами свіжою зеленню для прикраси.

Овочевий бульйон - рецепт базовий

Він вариться з набору коренеплодів і спецій: на 1,5 л води береться крупно нарізаних 2 моркви, 2 кореня петрушки, 0,5 кореня селери, 1 порей і набір спецій за смаком (чорний перець горошком 10 шт., лавровий лист 2-3 шт., чебрець, сіль). Цибулю можна замінити на ріпчасту або додати і її також.

Перед варінням цибулю і моркву можна обсмажити на сильному вогні без масла до коричневої скоринки. Варити після закипання близько півгодини на середньому вогні, до м'якості овочів. Залишити на 2-3 години настоятися і процідити через сито.

З цим же бульйоном можна приготувати пісний борщ - рецепт трохи відрізняється від стандартного приготування, оскільки овочі ми варимо не відразу в м'ясному бульйоні, а припускаємо, тобто варимо в щільно закритому посуді з мінімальною кількістю води, щоб тільки-тільки покривала.

Після того, як овочі стали м'які, вливаємо в них овочевий бульйон. Можна розвести і водою, але тоді смак буде не такий насичений. А буряк можна зварити окремо (в мундирі), очистити і натерти на тертці в каструлю, тоді колір борщу буде яскраво-бордовий, а смак - більш солодкий.

Картопляні оладки з овочами

Інгредієнти:

  • 3 середніх картоплини;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 середній кабачок;
  • 2 столові ложки борошна;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Рослинна олія.

Кабачок, моркву, картоплю, моркву, цибулю очистіть і натріть на тертці. Трохи відіжміть овочі, щоб з них вийшов зайвий сік. Додайте борошно, сіль, перець і добре перемішайте.

Розігрійте сковороду з олією на середньому вогні. Формуйте оладки з овочевої маси і акуратно викладайте на сковороду. Смажте до золотистого кольору з обох сторін.

Подавайте картопляні оладки гарячими, можна з додаванням свіжої зелені.

Грецький салат без сиру

Інгредієнти:

  • Помідор - 2 шт.
  • Огірок - 2 шт.
  • Лук - 1 шт.
  • Оливки - 100 г.
  • Олія - 2 ст. л.
  • Лимонний сік - 1 ст. л.
  • Орегано сушений - 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений, сіль - за смаком.

Як приготувати грецький салат - наріжте цибулю півкільцями, огірок і помідори поріжте кубиками завширшки близько 1,5 см. З'єднайте все в салатнику, додайте оливки.

Окремо змішайте лимонний сік, оливкову олію, орегано, перець і сіль. Полийте приготовленою заправкою салат, акуратно перемішайте.

Грецький салат добре подавати як самостійну страву або з будь-яким гарніром.

Брюссельська капуста - рецепт на сковороді

500 г капусти промити, помістити в каструлю і залити окропом, посолити за смаком, на великому вогні варити близько 10 хвилин. Каструлю кришкою не закривати. Потім висипати в друшляк. Розігріти олію на сковороді і викласти туди капусту, з якої вже добре стекла вода. Посипати меленим перцем і підсмажити з усіх боків. Перед подачею посипати зеленню або несолодкими сухариками.

Пісний суп - рецепт на квасі зі шпинатом і рибою

Інгредієнти:

  • Квас - 1 л.
  • Шпинат-250 г.
  • Щавель - 250 г.
  • Огірок свіжий - 2 шт.
  • Цибуля зелена - 75 г.
  • Кріп - 75 г.
  • Хрін - 50 г.
  • Риба варена - 250 г.
  • Цукор - 1 ч. л.

Щавель протушкувати з водою в каструлі під кришкою, шпинат зварити окремо, поле чого протерти щавель і шпинат через сито в каструлю. Додати сіль і цукор, можна чайну ложку гірчиці і залити квасом. Нарізати зелену цибулю, кріп і огірки (кубиками), додати в каструлю.

Варена риба і хрін розкладається по тарілках перед подачею.

У разі сумнівів, яку їжу можна приймати під час Петровського посту, пам'ятайте - в цей період рекомендується уникати вживання заборонених продуктів, таких як м'ясо, молочні вироби і яйця.

Зате на питання, чи можна в Петрів піст їсти хліб, відповідь позитивна - можна, якщо він приготований без молочних продуктів і яєць. Олію не можна по понеділках, середах і п'ятницях. Якщо ви плануєте готувати плов з овочами в ці дні, просто виключіть етап смаження на маслі.

Удачі в приготуванні смачних і ситних страв під час посту!

Раніше УНІАН розповідав, що можна їсти в Петрів піст 2023 по днях і в які дні можна їсти рибу в Петрів піст.

Вас також можуть зацікавити новини: