Рецепти на 14 жовтня / фото 1000.menu

Ведучий програми "Ранок з Україною" і кулінарний експерт Григорій Герман спеціально до Дня захисника України підготував добірку найбільш "мужицьких" страв. Кулінар розповів, як готувати традиційні козацькі страви - капусняк, бограч і куліш. Ці страви прості і доступні будь-якій господині, але при цьому дуже ситні і смачні.

Запорізький капусняк

Рецепт українського капусняка / фото pinterest.com
  • Пшоно - 3 ст. л.
  • Свинячі ребра - 400 г.
  • Квашена капуста - 600 г.
  • Корінь селери - 50 г.
  • Морква - 2 шт.
  • Корінь петрушки - 2 шт.
  • Сало свиняче - 50 г.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Картопля - 400 г.
  • Масло вершкове - 2 ст. л.
  • Петрушка - 1 пучок.
  • Сіль, цукор, лавровий лист і чорний перець горошком.

Половину цибулі, моркви, петрушки і селери почистити, нарізати кубиком і обсмажити на сковороді. Помити ребра, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Зняти піну з бульйону і додати в нього овочі, посолити і варити ще 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності додати перець і лавровий лист. М'ясо вийняти і залишити остигати. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.

Квашену капусту віджати від води, нарізати і тушкувати в сковороді в бульйоні. Решту овочі нарізати соломкою і обсмажити на вершковому маслі. 

Відео дня

Пшоно промити, сало пропустити через м'ясорубку. Картоплю нарізати кубиками і покласти в бульйон. Через 10 хвилин додати тушковану квашену капусту, сало, пшоно, обсмажені овочі і трохи цукру. Варити до готовності крупи.

Для подачі ребра покласти в миску, залити капусняком і додати сметани.

Бограч по-закарпатськи

Рецепт бограча / фото cook-s.ru
  • Копчені свинячі ребра - 500 г.
  • Телятина – 700 г.
  • Бекон або сало з прорізом - 200 г.
  • Копчені ковбаски - 200 г.
  • Болгарський перець - 1 шт.
  • Перець чилі - 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля - 4 шт.
  • Томати – 2 шт.
  • Морква - 2 шт.
  • Картопля - 4 шт.
  • Часник - 4 зубчики.
  • Борошно - 4 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Паприка – 100 гр.
  • Петрушка і кріп – по пучку.
  • Чорний мелений перець, сухий чебрець, сіль.

У глибокій каструлі обсмажити нарізане сало, додати нарізану цибулю і тушкувати до готовності під кришкою. Телятину нарізати великими кубиками, ребра розібрати на кісточки. У каструлю з цибулею і салом додати половину паприки, трохи протушкувати, покласти туди м'ясо і ребра і покрити їх водою. Довести до кипіння на сильному вогні, а потім зменшити до мінімуму і тушкувати 1 годину.

Приготувати маленькі галушки з тіста з одного яйця і 4 ложок борошна. Від тіста відщипнути маленькі шматочки, викласти на якусь поверхню і притрусити борошном.

Відправити в каструлю нарізану кубиком моркву, подрібнений перець чилі, часник і другу половину паприки, картопля. Варити до напівготовності картоплі. Додати галушки.

Солодкий перець і помідори нарізати кубиком. Подрібнити ковбаски. Додати все це в каструлю і тушкувати 10 хвилин. Додати води якщо бограч занадто густий. 

Козацький куліш

Куліш рецепт / фото pinterest.com
  • Пшоно - 150 г.
  • Сало з прорізом - 200 г.
  • Середня картопля - 6 шт.
  • Цибуля - 3 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Пучок петрушки.
  • Сіль, перець чорний мелений, лавровий лист.

Пшоно промити, всипати в киплячу воду і знову довести до кипіння. Проварити на середньому вогні.

Картоплю нарізати кубиком і додати в каструлю з пшоном і варити майже до готовності.

Подрібнити сало, очистити і нарізати цибулю і моркву. Обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю з картоплею і пшоном. Варити до готовності, в кінці додати сіль і спеції.

Читайте також на УНІАН: