Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за приховування факту перебування у громадянстві іншої держави або набуття такого громадянства)”.

Як передає кореспондент УНІАН, за проголосували 235 із 437 народних депутатів України, зареєстрованих в сесійній залі.

Запропонованим законопроектом пропонується закріпити в галузевому законодавстві України про громадянство положення щодо встановлення юридичної відповідальності будь-яких осіб за його порушення, а не тільки посадових і службових, як це передбачено сьогодні.

Відео дня

Крім того, пропонується доповнити чинний Закон нормою про те, що обов’язок громадянина України - повідомити про факт набуття або перебування у громадянстві (підданстві) іншої держави (держав).

Громадянин України, який перебуває у громадянстві (підданстві) іншої держави або держав на момент набуття чинності цією нормою, а так само громадянин України, який набуває громадянство (підданство) іншої держави або держав, зобов’язаний протягом тридцяти календарних днів письмово повідомити про це будь-який з державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства.

Моментом початку відліку терміну повідомлення про факт перебування або набуття громадянства (підданства) іншої держави (держав) є відповідно день набуття чинності цією нормою або день набуття громадянства (підданства) іншої держави (держав).

За неповідомлення протягом встановленого законом терміну будь-якого з державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства, про факт перебування або набуття громадянства (підданства) іншої держави (держав) громадяни України нестимуть встановлену законом відповідальність.

Пропонується додати до Кримінального кодексу України нову статтю «Приховування множинного громадянства»

Неповідомлення протягом встановленого законом терміну громадянином України будь-якого з державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства, про факт перебування або набуття громадянства (підданства) іншої держави (держав), – карається обмеженням волі на строк до п’яти років або штрафом у розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.